6 Şubat 2014 Perşembe

Dünyanın bütün kemanları

6 Şubat 2014
Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 19-21 Şubat arasında üç gün devam edecek butik bir festival düzenleniyor. Keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın koordinatörlüğünde yapılan Dünyanın Kemanları Festivali’nde 400 yıllık kemanlar sergilenecek, ünlü kemancılar genç sanatçılara ders verecek, kemanın tüm dünyada neden bu kadar çok sevildiğini yine ustalar tartışacak.
Sergide, önemli keman restoratörü, yapımcısı ve koleksiyonerlerinden İsrailli Amnon Weinstein'a ait 400 yıllık bu keman da sergilenecek.
Dünya üzerinde beş yüz yıldır çalınan keman, hem Doğu hem Batı kültüründe sevilen bir enstrüman. Türk, İran, Hint, Çin, Japon, Yunan, İtalyan, İspanyol, Alman, Amerikan ve İrlanda müziğinde önemli bir yer tutmuş. Kemanla hem klasik hem halk müzikleri çalınabiliyor. Cauntry, caz, klasik Batı müziği ve tabii ki Türk müziği... Dünyaca ünlü keman sanatçımız Cihat Aşkın, festivale bu nedenle Dünyanın Kemanları Festivali adını verdiğini söylüyor.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda üç gün sürecek olan festivalin açılışı, 19 Şubat’ta Dünyanın Kemanları sergisi ile yapılacak. Sergide, önemli keman restoratörü, yapımcısı ve koleksiyonerlerinden İsrailli Amnon Weinstein'a ait 300-400 yıllık kemanlar sergilenecek. Yaklaşık 20 kemanın yer alacağı sergide, Mozart zamanından kalma keman da var, Arap dünyasında çalınan kemençe tarzı keman da, Orta Asya'da gelen yaylı sazlar da… Dünyanın bütün kadim kültürlerini yansıtmak için keman bütün yönleriyle ele alınacak.

Sergi açılışından sonra Cihat Aşkın'ın 2001'de kurduğu “Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları” (CAKA) grubunun minik kemancıları küçük bir fuaye konseri verecek. Saat 17.00'deki bu konserin ardından CAKA Yıldızları konseri 18.00'de başlayacak. CAKA'nın artık dünyada tanınan yıldızları olduğunu söyleyen Aşkın, “Alkım Berk Önoğlu, Azra Berfin Eren, Emre Engin, İdil Yüzkuş, Amerika'da, İngiltere'de konserler veriyorlar. Oralarda Türkiye'nin sesini duyuruyorlar. Genç arkadaşlarımızla yıldızlar geçidi konseri yapacağız.” diyor.

İkinci gün, 20 Şubat saat 10.00'da önemli keman eğitmenlerinden Rodney Friend'in masterclass (ustalık sınıfı) eğitimi olacak. Keman konusunda yetenekli olan çocuklar, Friend ile çalışacaklar. Yaklaşık 12 gencin katılacağı bu özel dersi, dışarıdan izleyebilir, uluslararası bir keman hocasının öğrencilerine neler anlattığına tanık olabilirsiniz. Üç gün boyunca üç kez yapılacak olan bu etkinliği Aşkın, bir ders olmanın ötesinde, ülkemizdeki gençlerin potansiyelinin yabancı sanatçılara gösterilmesi bakımından önemli buluyor.

Keman neden kitleleri sürükleyen bir enstrüman, bütün dünyada neden bu kadar seviliyor, bu sesin sihri ne? Rodney Friend, Amnon Weinstein, Şenol Aydın, Cihat Aşkın ve Hakan Şensoy, aynı gün saat 17.00'de bu konuyu tartışmaya açacaklar. Ülkemizdeki yaylı çalgılar geleneğini ise müzikolog Süleyman Şenel anlatacak. Bugünün kapanış konseri ilginç. Saat 20.00'de başlayacak Kemençeden Kemana Gezgin Kemancılar Konseri'nde, Anadolu'dan gelen gezgin keman grupları sahneye çıkacak. “Gaziantep, Zonguldak, Kırşehir'den çok değişik bazı göçer grupları var. Bağlama değil, keman çalıyorlar. Henüz isimleri kesinleşmedi ama bunlardan birkaç önemli sanatçıyı getireceğiz.” diye anlatıyor Aşkın, bu konserin içeriğini. Gezgin kemancılardan sonra sahneye Onur Şentürk (Karadeniz kemençesi), Derya Türkan (İstanbul kemençesi), Turay Dinleyen (keman) ve Irak doğumlu Arap asllı sanatçı Yair Dalal (keman ve ud) çıkacak.

‘İstanbul’dan dört mevsim’

Dünyanın Kemanları Festivali, Cihat Aşkın ve Aşkın Esemble'nin 21 Şubat saat 20.00'de vereceği “İstanbul Dört Mevsim ve Dünyanın Kemanları” konseri ile sona erecek. Cihat Aşkın bu konserde, Vivaldi'nin Dört Mevsimi'nin yanı sıra İstanbul'dan Dört Mevsim adını verdiği yeni bestesini ilk kez yorumlayacak. Aşkın, henüz tamamlamadığı bu besteyi Yahya Kemal Beyatlı, İlhan Berk, Nedim'in İstanbul üzerine yazdığı şiirlerden yola çıkarak bestelediğini söylüyor. Konserde Aşkın'a, Göksel Baktagir, Mehmet Emin Bitmez, Derya Türkan eşlik edecek. 

HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ

Related Posts:

  • Samuel Beckett’ın oyunu Kürtçe oynanacak 13 Eylül 2014 Dünyaca ünlü İrlandalı tiyatro yazarı, yönetmeni, absürd tiyatronun kurucusu Samuel Beckett’in 1958’de yazdığı tek kişilik eseri “Krapp’ın Son Bandı” dünyada ilk kez Kürtçe olarak sahnelenecek.Hilmi Demirer… Read More
  • II. Murat’ın vakfiyesi evine döndü 13 Nisan 2014 Fatih Sultan Mehmet’in babası II. Murat’a ait vakfiye, geçtiğimiz perşembe günü dünyaca ünlü müzayede evi Christie’s’te satıldı. Oxford Üniversitesi’nin koleksiyonunda bulunan, 5 metre uzunluğundaki Sultan vak… Read More
  • Dedektif gibi çalışıp Edirne Sarayı’nın çinilerini belgeledi 13 Şubat 2014 Süheyl Ünver Atölyesi'nin sanatçıları, 1878 Rus istilasından sonra tüm dünyaya dağılan Edirne Sarayı’nın çinilerini resimledi. 14 sanatçı, 'Edirne’de Osmanlı Kültüründen Dekoratif Örnekler' sergisinde yer alan… Read More
  • Yasaklı şarkılar Sivas'ta dile geliyor 13 Ocak 2014 III. Selim besteleri, Yahya Kemal güfteleri, Bektaşi nefesleri, Tanpınar'ın Huzur nağmeleri, 600 yıllık nağmeleriyle Rumeli… 2001'den bu yana ‘İzahlı Konserler' düzenleyen Sivas Kültür ve Sanat Derneği Klasik T… Read More
  • Meddah usulü ‘Benim Adım Kırmızı’ 13 Mayıs 2014 Orhan Pamuk’un romanından uyarlanan “Benim Adım Kırmızı: Tasvirler” sahnelenmeye başlandı. Eylül 2013’te kurulan Cazu Tiyatro’nun sahneye aktardığı oyunun galasına da gelen Pamuk, genç oyunculardan telif almadı… Read More