25 Mayıs 2013 Cumartesi

30 yılın hasretiyle...

25 Mayıs 2013
25 Mayıs 1983’te aramızdan ayrılan Necip Fazıl Kısakürek, ölümünün 30. yılında ülke genelinde
düzenlenen çok sayıda etkinlikle anılıyor.


Necip Fazıl Kısakürek, ülkemizde geleneksel şair tipinin galiba son temsilcisiydi. Toplumun şuuraltındaki ‘şair imgesi'ne denk düşen pek çok özelliğe sahipti o. Karizmatik bir fikir adamı ve kanaat önderiydi, muhteşem bir hitabete sahipti. Dostları ve düşmanları çoktu; öfkesi vardı. Adının etrafında dalga dalga genişleyen bir efsane alıp yürümüştü. En önemlisi bir ‘dava' sahibiydi Necip Fazıl. Toplumun büyük çoğunluğunun hassasiyetleri için sesini yükseltmesini biliyordu. Kalabalıklar onun peşinden gidiyordu.

Kimi zaman da kollarını açıp, “Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak” diye haykırabiliyordu. Bütün bunların ötesinde gür sesli bir şairdi ve estetti… Bu özellikleri taşıyor olmak, bir şairin tanınması, sevilmesi, takipçilerinin bulunması ve topluma mal olması için yeterlidir. Necip Fazıl, yaşarken topluma mal olmuştu. Geniş kitleler, onu “Sultânu'ş-şuarâ” diye anıyor, alkışlıyor ve kendi kısık sesinin haykırışı olarak görüyordu. Yankısı uzun olacak bir sesti Necip Fazıl. Ölümünün 30. yılında onu anarken, hatırasının aramızda hâlâ sımsıcak ve taptaze duruyor oluşu şaşırtıcı değil.

Necip Fazıl, 25 Mayıs 1983'te aramızdan ayrıldı. Ölümünün 30. yıldönümünde ona gösterilen teveccüh, zihinlerdeki “şair imgesi”ne duyulan hasret. İstanbul'dan Kahramanmaraş'a ülkenin hemen her yerinde düzenlenen anma etkinlikleri, nitelikçe ne kadar yeterlidir ve zihinlerdeki Necip Fazıl algısını nasıl tazeler bilinmez fakat 30 yıl sonra şaire duyulan hasreti dile getirmesi bakımından çok şey ifade ediyor. İşte Necip Fazıl etkinliklerinden bazıları:

ANADOLU, NECİP FAZIL’I ANIYOR...

Konya

Konya’da 20 Mayıs’ta başlayan Necip Fazıl’ı anma etkinlikleri kapsamında bugün Kılıçarslan Gençlik Merkezi’nde film gösterimleri var. Mevlana Kültür Merkezi Veled Salonu’nda saat 20.00’de “Üstad Benim Hayatım” adlı belgesel gösterilecek. Meram Belediye Tiyatrosu, Konevi Kültür Merkezi’nde bugün saat 21.00’de “Bir Adam Yaratmak” oyununu sahneleyecek. Ankara Devlet Tiyatrosu, Ereğli Belediye Kültür Merkezi’nde bugün saat 21.00’de ‘Necip Fazıl’ın Oyunları ve Oyunlarından Replikler’ başlıklı bir program sunacak.

İstanbul
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, bugün saat 20.00’de Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde Necip Fazıl’ın ‘Para’ adlı oyununu sahneliyor. Pendik, Esenler ve Bağcılar belediyeleri de şairi anıyor.

Kahramanmaraş
23 Mayıs’ta başlayan Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu’nun bugün son günü. Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda 09.00’da başlayacak programda Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Öztürk, “Necip Fazıl’da Büyük Doğu Düşüncesi”, Dr. Mustafa Kök “Necip Fazıl’ın Felsefeyle Hesaplaşması Üzerine Bir Deneme”, Oğuzhan Uzun “Necip Fazıl Kısakürek’in Otel Odaları Şiirinden Hareketle Türk Edebiyatında Duvar Sembolü”, Serdar Yakar “Maraş’ta Kısakürek Ailesi ve Üstad’ın Maraş Sevgisi”, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erşahin “Necip Fazıl’a Göre İdeal Şair Tipi ve Yunus Emre” başlıklı birer konuşma yapacak. Senem Ayşe Konferans Salonu’nda ise Şahap Bulak, Yrd. Doç. Dr. M.Fetih Yanardağ ve Pınar Çakır şairi anlatacak.

Çorum
Hitit Üniversitesi’nde yarın eğitimci-yazar Muzaffer Doğan ve yazar Necmettin Türünay’ın katılımlarıyla “Kaldırımlardan Sakarya’ya Necip Fazıl Kısakürek” paneli düzenlenecek. Panel, saat 14.30’da Anitta Hotel’in Hattuşili Salon’unda başlayacak.

Sakarya
Sakarya Valiliği’nin düzenlediği anma etkinlikleri mayıs başından beri devam ediyor. kullarda yazar ve şairler Necip Fazıl’ı anlattı. Şairin 8.000 eseri öğrencilere hediye edildi. Etkinlikler bugün, Sakarya Nehri kıyısında Necip Fazıl anısına düzenlenen şiir okuma etkinliği ile sona eriyor. Alifuatpaşa’daki II. Bayezit Köprüsü’nün yanında Cihat Zafer ve Süeda Çil, saat 20.30’da başlayacak programda Necip Fazıl’ın şiirlerini seslendirecek.

Manisa
27 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da başlayacak Necip Fazıl Kısakürek’i anma programı Manisa Belediyesi Kültür Merkezi Lale Salonu’nda yapılacak. ‘Necip Fazıl Kısakürek Şiirlerinin Okuma Yarışma Finali’ni, Prof. Dr. Mehmet Çelik’in katıldığı “Necip Fazıl’ı Anlamak” konferansı takip edecek.

Bursa
Bursa Kent Konseyi, Şairler ve Yazarlar Çalışma Grubu, bugün saat 13.00’te Koza Salon’da Necip Fazıl’ı anma ve İstanbul’un fethi konulu şiir dinletisi düzenliyor.

DERGİLERDE NECİP FAZIL

Edebiyat dergileri mayıs sayısında Necip Fazıl’ı kapağına taşıdı. Necip Fazıl özel sayısı niteliğinde çıkan Türk Edebiyatı dergisinde Prof. Dr. Ali Birinci’nin şairin hayatıyla ilgili bazı yanlış bilgileri düzelttiği yazısı önemliydi. Prof. Dr. Alaattin Karaca ile yapılan söyleşi de gözden kaçmamalı. Türk Dili Dergisi ise mayıs sayısında Necip Fazıl’a ‘Özel Bölüm’ ayırdı. Bu bölümde Hasan Akay, Mehmet Aycı, Necip Tosun, Turan Karataş, Mehmet Narlı, Nevzat Gözaydın, İbrahim Demirci, Erdoğan Boz, İbrahim Eryiğit, Emre Pekyürek yazılarıyla şairin eserlerini farklı yönlerden değerlendiriyor. Murat Soyak, Necip Fazıl için Çerağ adlı şiir kaleme almış. Bahtiyar Aslan’ın Necip Fazıl üzerine Prof. Dr. Orhan Okay ile yaptığı bir söyleşiye de yer veriyor dergi. Ayrıca 11 şair ve yazar ile Necip Fazıl ve eseri hakkında yapılmış bir de soruşturma var Türk Dili’nde. Karabatak dergisi de mayıs-haziran sayısında Necip Fazıl’a geniş yer ayırmış. M.Fatih Andı, Hasan Akay, Fikret Turan, Zeynep Kevser Şerefoğlu, Turgay Anar ve Hümeyra Hancıoğlu, yazılarıyla şairi anan isimler. Ay Vakti dergisi, Muzaffer Doğan, Şeref Akbaba, Ahmet Sezgin ve Salih Uçak’ın yazılarıyla anıyor Üstad’ı. İstanbul Birnokta dergisinde Mehmet Kurtoğlu’nun “Kendi Putunu Yıkan Adam Necip Fazıl” başlıklı yazısı yer alıyor.

HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ