16 Mart 2019 Cumartesi

OHAL uygulamalarının bir yönetmene yaptığı...

16 Mart 2019
2016 yılında Avrupa Konseyi’ne davet edilen ve pek çok festivalde gösterilen Homo Politicus kısa filminin yönetmeni Hacı Orman’ın pasaportu iptal edildi. Orman, Sofya Film Festivali’ne seçilen Kültür Bakanlığı destekli, ilk uzun metrajlı filmi Körleşme ile Stefan Zweig’ın son 6 ayını anlatan Vatansız filmi için yola çıkmıştı.

OHAL uygulamaları artık o kadar inanılmaz bir boyuta geldi ki herkesin pasaportu olur olmaz gerekçelerle iptal edilebiliyor. OHAL'in keyfiliği, saçmalığı aklınıza ne gelirse... İlk uzun metrajlı filmi Körleşme için Kültür Bakanlığı'ndan destek alan Hacı Orman bile mağdur. 2014 yılında çektiği Homo Politicus (20 dk.) kısa filmiyle adından söz ettiren Praksis Film’in sahibi Hacı Orman’ın da pasaportu iptal edildi. 14 Mart 2019'da havaalanına gidince iptali öğrenen Orman karşılaştığı duruma Twitter hesabından tepki gösterdi. Orman, “Sofya Film Festivali’ne gitmek üzere Havaalanı’ndasın; biri geliştirme aşamasında, diğeri post prodüksiyonda iki uzun filmin sunumunu yapacağın için heyecanlısın; ama hevesin kursağında kalıyor. Çünkü pasaportuna el konuluyor.” dedi.

Hakkında yurtdışı yasağı verilmiş bir mahkeme karar olmadığını belirten Orman, mesajında pasaportunun İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından iptal edildiğini, isminin yanına şerh konulduğunu ifade etti ve devam etti: “Şimdi festivalde sunum yapamayacağına mı üzülürsün, emniyetin mahkeme yerine yetki kullanma hukuksuzluğuna mı yanarsın, yoksa pasaportunun iptal edildiğini sana tebliğ etmeye bile tenezzül etmemiş keyfiliğe mi kızarsın? Birinden birini seç artık, çünkü üçü birden fazla geliyor!!”

İLK UZUN METRAJLI FİLMİ KÜLTÜR BAKANLIĞI’NDAN DESTEK ALDI

Körleşme'de Fatih Al başrolde.
Hacı Orman’ın iki filmi birden, bu yıl 23.sü gerçekleştirilen Sofya Film Festivali’nin yan bölümlerine seçildi. İlki, Kültür Bakanlığı desteği alan ve çekimleri Ekim 2018’de tamamlanan Körleşme. Fatih Al, Vedat Erincin, Esiye Dinçsoy ve İpek Tenolcay’ın rol aldığı Körleşme, 45 yaşında görmeye başlayan Sinan’ın görsel dünyaya uyum sağlayamamasını ve karısıyla olan hikayesini anlatıyor. Film festivalde ‘En İyi Post Prodüksiyon’ ödülü için yarışıyor. İkincisi ise, Stefan Zweig’ın Newyork’tan Brezilya’ya geçtiği ve eşiyle birlikte intihar ettiği son 6 ayını anlatacağı Vatansız. Henüz proje aşamasında olan Vatansız ‘En İyi Proje’ ödülü için yarışıyor.

KİMİN KİMİ ŞİKAYET ETTİĞİ BELLİ DEĞİL!

28 Mart’ta sona erecek festivale katılamayan Orman, “Kimin kimler tarafından şikayet edildiğinin belli olmadığı bir dönemde biz yine vatandaş olarak haklarımızı takip edeceğiz. OHAL ile birlikte daha önce hapse girmiş ya da dava açılmış kişiler hakkında bu tür olaylar olduğunu duymuştum. 12 yıl önce bir dava vardı hakkımda, nedeni bu mu bilmiyorum ama mahkeme kararı olmadan, hukuki bir tebliğ de bulunmadan nasıl oluyor böyle şeyler anlamak mümkün değil. Davadan sonra hapisten çıktım, kısa film çektim, ondan sonra birçok yere gittim, çoğunlukla Avrupa ülkelerine. Her sene festivallere katılıyorum. 2016, 2017’de İtalya, Bulgaristan’a gidip filmlerimi anlattım. Pasaportumda sorun yoktu, şimdi neden var?” dedi.

Hem projelerinin sunumunu yapacağını hem de yarışmaya seçilen filmleri için yol açıktığını anlatan Orman ekliyor: “E gidemedik. Dünyanın her yerinden gelen dağıtımcılar, tv temcilcileri, yapımcılar oluyor festivalde. Herkesle görüşür ve projelerinizi burada uluslararası bir işe dönüştürürsünüz. Fon bulursunuz. Dolayısıyla bunların hiçbirini yapamadım.” (www.praksisfilm.com)

Bir hümanistle bir militaristin, bir teologla bir askerin, bir iktidarla bir çaresizin çatışmasını anlatan 20 dakikalık kısa film Homo Politicus'un haklarını bir Alman televizyonu satın almış. Film, Ermenilerin dostu Johannes Lepsius’un, 1915 yılında, Ermenilerin kurtuluşu için Enver Paşa’yla yaptığı görüşmeyi anlatıyor.