17 Temmuz 2013 Çarşamba

‘Laptop Orkestrası’ müzik köprüsü kuruyor

17 Temmuz 2013
2009’da kurulan İstanbul Bilgi Üniversitesi Laptop Orkestrası (IBULOrk), bugünlerde yeni bir heyecanın peşinde. İsmini Galata Kulesi’nden alan, fakat Cenova’da kurulan ‘Galata Electroakustik Orkestrası’nın üç liman şehrinde vereceği konserlere hazırlanıyorlar. Ekim 2014’teki Venedik Bienali’ne de davet edilen GEO, çalışmalarına önceki gün Cenova’daki Niccola Paganini Konservatuarı’nda başladı.
Orkestranın üyeleri; Ali Somay, Can Aydınoğlu, Umut Çetin, Ayberk Çanakçı ve Okan Yaşarlar. 
Teknolojinin bir yandan kutsandığı, diğer yandan da kıyasıya eleştirildiği günümüzde sizi ne kadar ilgilendiriyor bilemiyoruz fakat bizim bir ‘Laptop Orkestra'mız var. İstanbul Bilgi Üniversitesi Laptop Orkestrası (IBULOrk), 2009 yılında aynı üniversitenin müzik bölümü öğrencileri, hocaları ve mezunlarından oluşan 7 kişilik bir ekip tarafından kuruldu ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında konserler verdi.

   Direktörlüğünü Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü Başkanı Tolga Tüzün'ün yaptığı orkestranın üyeleri; Ali Somay, Can Aydınoğlu, Umut Çetin, Ayberk Çanakçı ve Okan Yaşarlar laptoplarında oluşturdukları dijital sesleri çalarak elektronik müziğe yeni bir soluk getiren performanslar sergiliyorlar. İstanbul'un doğal akustiğinden elde ettikleri sesleri de işliyorlar bilgisayarlarında.

    IBULOrk, kendini Türkiye'nin ilk laptop orkestrası olarak tanıtıyor. Ülkemizde hakikaten benzeri bulunmuyor fakat Amerika'da başta Princeton Üniversitesi olmak üzere Stanford ve Virginia Tech gibi üniversitelerde laptop orkestraları kurulmuş. IBULOrk üyeleri, şimdi yeni bir heyecanın peşinde. Tarihte deniz ve liman kültürünü paylaşmış üç şehir; İstanbul, Cenova ve Barselonalı genç müzisyenlerden oluşan Galata Electroakustik Orkestrası'nın (GEO), vereceği konserlere hazırlanıyorlar. Yeni kurulan orkestra ilk çalışmasına önceki gün İtalya'nın Cenova şehrinde başladı. Niccola Paganini Konservatuarı'nda 26 Temmuz'da sona erecek iki haftalık eğitim programının ikincisi önümüzdeki yıl Barcelona Pompeu Fabra konservatuvarında, üçüncüsü de İstanbul Bilgi ile İTÜ'de yapılacak ve eğitimler sonunda her yıl bir konser verilecek. Programa adı geçen üniversitelerin hocaları ve müzik öğrencileri katılıyor. Ders verenler arasında ise Türkiye'den Tolga Tüzün ile birlikte Sinan Bökesoy, Tolgahan Çoğulu, Sertan Şentürk yer alıyor.

   GEO'nun esin kaynağı tarihte Cenova, Barcelona ve İstanbul arasındaki ticari ilişkiler. Genç müzisyenler, kültürlerine ait folklorik motifleri elektronik müzikle harmanlayarak Doğu ile Batı arasında bir zamanlar yük gemileriyle sağlanan iletişimi/ilişkiyi müzik üzerinden sürdürmeyi amaçlıyor. Projenin nihai merkezinin İstanbul, en nihayetinde de Galata çevresinin olmasının yine tarihle bir ilgisi var. Geçmişi 528 yılına dayanan Galata Kulesi’nin 1348 yılında Cenevizliler (Cenovalılar) tarafından yeniden yapılmış olması…

Sanatçılar ve öğrenciler için kayıt stüdyosu

Geçtiğimiz mayıs ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralİstanbul kampüsünde bir müzik stüdyosu kuruldu. Stüdyonun en önemli özelliği Türkiye’nin dijital uyumu olan tek SSL (Solid State Logic) mikserine sahip olması. Ayrıca surround ses tekniğinde kayıtlar yapılabilecek bu stüdyoda. İkinci sınıftan itibaren kayıt masasına oturmaya başlayan müzik bölümü öğrencilerinin kullanacağı stüdyo, yaz döneminde profesyonel sanatçılara teslim edilecek ve öğrenciler, bu kayıtlar sırasında görev alabilecek. “Son beş senede teknolojik anlamda ne gelişme olduysa hepsi burada var.” diyen bölüm başkanı Tolga Tüzün, ekliyor: “Öğrencilerimden beklentim, teknolojinin sıradan bir kullanıcısı olmalarından çok daha öte… Gelecekteki teknolojinin ne olacağına ilham vermeliler. Teknolojinin insanlığın yararına işleyebilmesi için sanatçıların hayal gücüne ihtiyacı var. Aksi durumlarda neler olduğunu görüyoruz.”
ABD'de bir laptop orkestrası


HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ