3 Kasım 2013 Pazar

Bir uzman kadar resimden anlarım

2 Kasım 2013
23. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, bugün Beylikdüzü TÜYAP’ta Kitap Fuarı ile birlikte açılıyor. Fuarda Koleksiyoner Onur Ödülü, Türk müziğinin usta ismi Erol Evgin’e verilecek. Sıkı bir koleksiyoner olan Evgin, 40 yılda satın aldığı 200’e yakın eseri ilk kez görücüye çıkarıyor. Fikret Mualla, Nuri İyem, Neş’e Erdok, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Turan Erol gibi figüratif Türk resminin önemli isimlerinin yer aldığı Evgin’in koleksiyonu 10 Kasım’a kadar 7. salonda (altta) sergilenecek.  Sanatçı son yıllarda hat eserleri de satın aldığını söylüyor.

“Ben figüratif resmi seviyorum. Ressamlar sağlıklarında çok büyük varlıklar edinmemişler maalesef. Şimdi resimleri büyük paralara satılıyor. Eşref Üren’in son yıllarda yaşadığı yeri görmüştüm. Küçücük bir odada, köşede yatağı, yanında şövalesi… Öyle tevazu içinde yaşayıp göçtüler.” FOTOĞRAF: ZAMAN, HÜSEYİN SARI

Koleksiyonerler, resmi genelde yatırım aracı olarak gördükleri için sergilemek istemezler, saklarlar, diğer koleksiyonerlerden kıskanırlar. Siz neden sergiliyorsunuz?

Doğrudur ama bizim bir şey saklamaya hakkımız yok. Koleksiyonuma çok büyük para harcamadım. Resim sevgim, tutkum, sanatçılarla dostluğum sayesinde 40 yıl içinde edindiğim bir koleksiyon bu. Yatırım yapmak gibi bir amacım olmadı. Bu nedenle bilinmesinde sakınca yok.

Toplam ne kadar resminiz var?

200’e yakın. Eşimle birlikte yaptık bu koleksiyonu. Biz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde mimarlık okuduk ve o yıllarda mimarlık eğitiminin temelinde resim, heykel ve hat sanatı vardı. Hat hocamız Emin Barın’dı. Birlikte hat yazdık. Şadi Çalık heykel, Neşet Günal, Cemal Tollu ve Devrim Erbil de resim.

Hangi sanatçıların resimleri var?

Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu ile başladık resim almaya.

Kendisinden mi aldınız?
Eren Hanım’ın kendisinden aldım, fakat Bedri Bey’in resmini başka bir yerden aldım. O zaman onun eserini alacak kadar paramız yoktu. Onların dışında Nuri İyem, Avni Arbaş, Şeref Bigalı, İlhan Berk, Adnan Turani, Cevat Dereli, Turan Erol, Neşe Erdok, Devrim Erbil, Leyla Gamsız, Ahmet Umur Deniz, Mahir Güven resimleri var koleksiyonumda.

Resimlerini aldığınız sanatçılarla dostluğunuz olur mu?

Ahmet Umur Deniz’in atölyesine giderim, Mahir Güven’le hâlâ çalışırım, benim hocamdır. Bir sene desen çalıştım, desen resmin namusudur, her şeyidir. Bir resmin deseninin iyi olup olmadığını, soyut bir resim dahi olsa anlarım.

Bir ekspertiz kadar bu işten anlıyorsunuz o zaman... 

E artık 40 yıl oldu, bir uzman kadar anlarım. İlk sergim “Miras”ı 2005’te dört şehirde açtım. İkinci sergimi hocam Devrim Erbil ile birlikte 2014’te açacağız.

Resim almadan önce sanatçıları atölyelerinde mi ziyaret edersiniz, yoksa galeride önceden gösterirler mi size?

Tanıdığım hocaların atölyelerine giderim. Onlardan aldığın zaman daha ekonomik oluyor. Ama resmin iyisi galeriden alınır. Çünkü atölyede hocanın elinde 3-5 resim vardır, onlara bakarsın, beğenmezsem, beğenmediğini söyleyemezsin. Mahcup olursun, seçim hakkın kısıtlıdır.

Erol Evgin'in Kozyatağı'ndaki ofisinde röportaj için yaptığımız fotoğraf çekiminden...  Fotoğraf Zaman, Kürşat Bayhan.


Koleksiyonunuzdan resim sattığınız oluyor mu?

Hiç olmadı şimdiye kadar. Çünkü hepsinin bir anısı var. Paramızın az olduğu bir dönemde Kayhan Keskinok’un bir sergisi olmuştu Cumalı Sanat Galerisi’nde. Eşim dedi ki: “Sen şimdi heyecanlanıp resim alırsın, bu ay paramız kısıtlı alma.” Ama “takada düğün” resmini gördüm ve aldım.

Hattat Emin Barın’dan kaç yıl ders aldınız?


Emin hoca çok değerlidir. Bize iki yıl resim dersi verdi. Ben de Hasan Çelebi’nin hatları var, başka hatlar da var ama en beğendiğim onun yazdığı iki Besmele. İkisi de evimde asılı. Son yıllarda geleneksel sanatlarla da ilgileniyorum.

Hat dışında neler var?
Objeler, bakırlar, gümüşler. Daha arkeolojik parçalar da var. Zaten Arkeoloji Müzesi’ne bağlı koleksiyonerim.

HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ




Röportajı, Erol Evgin'in Kozyatağı'ndaki mimarlık ofisinde gerçekleştirmiştik.