20 Nisan 2019 Cumartesi

BEN SENİN ADINI YAŞADIĞIM ADALETSİZLİĞE DERMAN OL DİYE ÖMER KOYDUM!

20 Nisan 2019 
Türkiye’de 15 Temmuz’dan sonra binlerce insanın hukuksuz gerekçelerle gözaltına alındığı ve tutuklandığı süreçte en büyük acımasızlık çocuklara yapılıyor. Yaklaşık 700 bebeğin annesi ile birlikte cezaevinde tutuklu bulunduğu sürece 8 aylık Ömer Asaf bebek de eklendi. 2 yıldan fazla açıkta bekleyen anne öğretmen Fatma Erden, 2 ay önce görevine iade edilmişti. Polisin davet üzerine ifade vermeye gittiğinde tutuklandı.
Bir anne ve bebek daha cezaevine girdi. Kütahya'da yaşayan Fatma Erden ve 8 aylık oğlu Ömer Asaf 17 Nisan'da tutuklanarak Kütahya E Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Telefonla görüştüğüm baba Necip Erden tutuklanma nedenini ve olayın nasıl geliştiğini şöyle anlattı:

"17 Nisan Perşembe günü evimize bir tebligat geldi. İfade vermeye çağrıyorlardı. 14.30'da Kütahya Adliyesi'ne gittik. Bir kişi daha vardı ifadeye gelen. Onu bekledik biraz. 16.10 gibi ifadesi alınmaya başladı, 17.30'de tutukladılar. Tutuklanma nedeni eşimle aynı okulda çalışan iki öğretmen kendi aralarında konuşuyorlar, bizim eve oturmaya geleceklerini ve adresimizi yazmışlar. 2015 yılının ekim ayında olmuş bu konuşma. Bunu suç saydılar."

15 Temmuz'da sonra Valilik kararı ile açığa alınan Fatma Erden 30 ay bekletildikten sonra iki ay önce görevine geri dönmüştü. Köprüören Tek Termik Ortaokulu'nda Teknoloj ve Tasarım Öğretmeni olarak görev yapıyordu.

Kendisinin de 13 Şubat 2017'de Bylock iddiasıyla tutuklandığını ifade eden matematik öğretmeni Necip Erden, "İçerik bulamadıkları için 18 Ekim 2017'de tahliye edildim. 31 Ocak 2018'de de 6 yıl 3 ay hapis cezasına verildi. Dosyam Yargıtay'da. Şu an çocuğumuzun içeride olması en büyük sıkıntımız."

Tutukluluğa itiraz için Tavşanlı Sulh Ceza Mahkemesi'ne eşi ve kendi iki ayrı dilekçe veren Fatma Erden'in ilk mahkemesi Kütahya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 Mayıs'ta görülecek.

BEN SENİN ADINI YAŞADIĞIM ADALETSİZLİĞE DERMAN OL DİYE ÖMER KOYDUM!

"Biz oğlumu parke üzerinde bile emekletmeye kıyamazken şu anda betonun üzerinde emeklemek zorunda. Hepimizin günahı olabilir ama 8 aylık bir çocuğun suçu ne! Oğluma adil olsun diye Ömer, iyi bir yönetici olsun diye Asaf adını verdim. Şu an oğlum adaletsizliği iliklerine kadar yaşıyor!" diyen Necip Erden oğluna ve annesine yazıp postaladığı ilk mektubu gönderdi:

Ömerime...

Adaletten adı olup adaletsizlikle yargılanan 8 aylık Ömerime... Hiç suçu olmayan, safa, pak, temiz olan Ömerime... Ayrı düşmek de varmış oğlum, o kısacık yaşantında ayrı kalmak da...

Ben senin adını yaşadığım adaletsizliğe derman ol diye ÖMER, Hz. Süleyman'ın hükmettiği her şeye vezir olan iyi bir yönetici olasın diye ASAF koydum. Ömer Asafım...

Gün gelip baban ve daha nicelerinin yaşadığı bu adaletsizliği giderecek bir yönetici olasın diye be oğlum... Ama o büyük isminle şimdi parmaklıklar arkasında küçük yüreğinle adaletsizliği her nefesinden hissediyorsun.

Annenle senin parke üzerinde emeklemene kıyamazken şimdi beton üstünde emeklemek zorundasın be oğlum.

Oğlum kıyamam, bilirim annen senin meleğin, sana halı da olur kilim de. O melek seni yere kondurmaz oğlum. 


Yarim razıyım müebbet yatmaya, yeter ki siz çıkın, siz kalmayın yaricim. Koca dünya 8,5 ay yattığım o küçücük koğuştan daha da dar. Nefesim olun, tez vakitte gelmeniz dileğiyle.

Bekliyorum sizi babam...
Bekliyorum. 


 
Necip Erden: Oğlum bu kalemi adı gibi var olabilmek için, adalet için tutacaktı.


Tutukladığı hamile kadını hakim böyle teselli etti: Üzülme 6 aylık olunca istinaf bırakır

20 Nisan 2019 
4 Eylül 2018'den bu yana Antalya Döşemealtı L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hatice Şahnaz'ın doğumuna çok az kaldı. Tutuklandığında 3 haftalık hamile olan 28 yaşındaki Şahnaz, 8 aydır cezaevinde. Şu anda 35. haftalık. Kısa bir süre sonra anne olacak olan Şahnaz, hamilelik gibi zor bir süreci cezaevinde geçirmek zorunda kaldı. Doktorun verdiği tarihe göre 15-20 Mayıs tarihleri arasında bir kız çocuk dünyaya getirecek. Ve eğer Yargıtay kararı bozmazsa bir bebek ve anne daha cezaevine geri dönecek. Oysa bu, 5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanunu'na aykırı.

15 TEMMUZ'DA KIZI İSTEDİ, 16 TEMMUZ'DA NİŞANLANDILAR


Hatice ve Hüseyin Şahnaz, Bursa'da tanışıp evlenmeye karar verdiler. Hüseyin Şahnaz, 15 Temmuz 2016 akşamı ailesiyle birlikte müstakbel eşini isteme merasimindeydi. 16 Temmuz 2016'da da nişanları oldu.

Hüseyin Şahnaz, evlilikten önce askerliğini halletmek için hemen askere gitti. Sivas Temeltepe'de 20 günlük askerken 'Bylock kullandığı' iddiasıyla tutuklandı. Sonra Çorum'a, oradan da Bursa cezaevine nakledildi. 1 Şubat 2018'de de tahliye edildi. Bir gencin 15 ayı haksız, hukuksuz yere hapiste geçti.

29 yaşındaki Şahnaz cezaevinden çıkınca önce Kayseri'deki köyüne, düğünden bir-iki ay önce de Antalya'da bulunan nişanlısının yanına gitti.

Bilecik Üniversitesi Kamu Yönetimi'nden mezun olan Şahnaz, Antalya'da bir kuyumcuda iş buldu ve sigortası dahi olmadan, asgari ücretle çalışmaya başladı. Mütevazi bir ev kiraladı ve 20 Temmuz 2018'de evlendiler. Yaşadıkları onca şeye rağmen hiçbir şey olmamış gibi hayata tutundular.

EVLERİNE KAÇAKÇILIK ŞUBESİNDEN POLİS GELDİĞİNDE 1,5 AYLIK EVLİYDİLER

Fakat mutlulukları yine kursaklarında kaldı. Evlerine polis geldiğinde 1,5 aylık evliydiler. Sanki kaçakçılık yapmış ya da bir yere kaçıyorlarmış gibi Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü kapılarını çalmıştı.

Hüseyin Şahnaz:

"Aslında eve önce, yurt dışına çıkış yasağı kağıdı geldi. Eşim hakkında o güne kadar herhangi bir şey yoktu. Gözaltına alınmadı, mahkemeye çıkmadı vs... Neden bu yasak geldi diye adliyeye gidip sorduk. Bilemiyoruz, normalde gelmemesi lazım dediler. Biz gidip kendi ayağımızla ne oluyor diye sormamıza rağmen iki hafta sonra kaçakçılık şubesinden gelip eşimi aldılar."

4 Eylül 2018'de tutuklanan Hatice Şahnaz'ın ilk duruşması 8 Kasım 2018'de Antalya Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Genç kadın, birileri adını verdi diye ve Bylock kullandığı gerekçesiyle ilk mahkemede 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bu sırada 3 haftalık hamileydi.



HAKİM: BİZE BİR ŞEY ANLATMADI, SERBEST BIRAKAMAYIZ

Hakim, avukat ve Hatice Şahnaz arasında mahkemede geçen diyalog şöyle:

Hakim: Hamile imişsin. Hakkında itirafçılar var. Etkin pişmanlıktan yararlanmak istiyor musun?

Hatice Şahnaz: Adımı söyleyenleri tanımıyorum. Ben hiçbir şuç işlemedim.

Avukat: Hakim bey müvekkilim hamile, biz tutuksuz yargılanır diye ek süre de istemedik.

Hakim: Bize bir şey anlatmadı, bırakamayız. Ek süre alsanız da tutuklu kalır. (Hakim, Hatice Şahnaz'a dönüp) Boşa üzülmeyin, hamile olduğuz için 6 aylık olunca istinaf bırakır.


Hakimin dediği maalesef olmadı. İstinaf mahkemesi Hatice Şahnaz'ın cezasını dört ay sonra onayladı. Dosyası şu anda Yargıtay aşamasında.

Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi mezun olan Hatice Şahnaz, Bursa Kemalpaşa'da bir kolejin kreşinde çalışıyordu. Kolejde çalıştığına ilişkin 8 farklı ifadede ismi geçtiği için hakkında soruşturma başlatıldı.

6 AY DOLANA KADAR KELEPÇE İLE KONTROLE GÖTÜRÜLDÜ


Hüseyin Şahnaz, hamilelikle ilgili kontrollere eşinin 6 ay boyunca kelepçe ile götürüldüğünü söylüyor:

"Cezaeviyle hastane arası yarım saat-45 dk. Eşim 6 ay dolana kadar o kapalı cezaevi aracının içinde eli kelepçeli kontrole götürüldü. Sonra kelepçesiz götürmeye başladılar. CİMER'e yazı yazdık, sağlık durumundan endişe ediyoruz diye. '12 defa hastaneye götürüldü, endişe edilecek bir şey yok' diye cevap verdiler. Psikolojik olarak da çok yıprandı. Geçen aya kadar doktor, çocuğun ayağı yamuk görünüyor, doğduğu zaman ameliyat olması gerekir, sakat diyordu. Kaç ay onun sıkıntısını, stresini yaşadı. Hamdolsun bu ay ayağı düzelmiş. Şimdi kararı istinaf onayladığı için ona üzülüyor."

'ÇIKARSAM NASIL YAPACAĞIZ...'

Hatice Şahnaz, görüş günlerinden birinde eşine "Çıkarsam nasıl yapacağız" diye dert yanmış: "Normalde sağlık sigortası yok tabi ki, yeni evlenmiştik. 'Çıksam bile nasıl yapacağız' gibi endişeleri var. Psikolojisi o kadar etkilendi ki, çaresiz bir kadın böyle bir cümle dahi kurabiliyor maalesef. Hayırlısıyla çıksın da diğer konuları dert etmeyiz. Telefonda hep çocuğa alınacak şeyleri anlatıyor. Bir-iki hafta içinde lazım olan şeyleri götüreceğim."

BEN, EŞİM, ANNEM, ABİM, KARDEŞİM... HEPİMİZ BİR ŞEYLERDEN GEÇTİK

Şahnaz ailesi 15 Temmuz'dan sonra birçok aile gibi sıkıntılar yaşadı: "Babam on yıl önce vefat etti, annemler beni ziyarete gelirken kaza geçirdi. Annemin sağ kolu sakat kaldı. Omuriliği boynundan aşağıya doğru kırılmış, hastaneye götürdük, 'bir şey yapamayız felç olur' dediler. Şimdi iyi ama abimin de kazada kaburgası kırıldı. Düğün için biriktirdiğim para yollarda, hastanelerde bitti. Düğün için kredi çekmiştik onları ödemeye çalışıyoruz. Üç senedir, ben, annem, abim, kardeşim, eşim hepimiz bir şeyden geçiyoruz..."
Hatice-Hüseyin Şahnaz bir görüş gününde.