27 Eylül 2019 Cuma

Türkiye’deki adaletin durumunu özetleyen belge: Çığlıklarını peçeteyle duyurdular

27 Eylül 2019 
Şanlıurfa 2 Nolu T Tpi Cezaevinin kadınlar bölümünde birçok hasta tutuklu var. Üçünün durumu ağır. Türkiye bu haberi, bir tutuklunun peçeteye yazdığı bilgilerden öğrendi.



Peçetede isimleri bulunan 1 ev hanımı, 1 diş hekimi ve 10 öğretmenin hastalıkları, ailevi durumları, meslekleri ve uzun tutukluluk süreleri dikkat çekiyor. Yazılanlardan, kadınların bazılarının tahliye edilmesini gerektiren hastalıkları bulunurken, çocuğuyla birlikte tutuklu kadınların sağlık hizmetlerine erişemedikleri anlaşılıyor. Kadınların tamamının iyi eğitimli ve meslek sahibi olmaları ise dikkat çekiyor.

İKİ PEÇETE PARÇASINA SIĞDIRILAN 12 KADIN!

Şanlıurfa Hilvan’daki 2 Nolu T Tpi Cezaevindeki kadınlar, peçeteyi tahliye olan koğuş arkadaşları M.D.’nin eline tutuşturdular ve durumlarını maddeler halinde yazdılar. Özellikle üç kadın çok hasta: Pembe Erguvan, Nilgün Teselli ve Fatma Duraker.

Türkçe öğretmeni Özlem Uğurlu kalp krizi geçirmiş. Vertigo hastası ev hanımı Fatma Duraker’in durumu ağır. Diş hekimi Pembe Erguvan Karabaş’ın da durumu psikolojik olarak ağır. Nilgün Teselli psikolojik ilaçlar kullanıyor. Sürekli bayılıyor. “Dışarıda çocuklarıma kim bakacak diyor. Anneanne, babaanne diyoruz. Yok onlar yaşlı, bakacak durumda değil” diye ağlıyor.

TÜRKİYE’DEKİ ADALET SİSTEMİNİ ÖZETLEYEN İŞTE O PEÇETE…


* Handan Tunç, bir yıldır içeride. 2,5 yaşında kızı var. Zihinsel Engelliler Öğretmeni. Hükümlü, Yargıtay’da.

* Özlem Uğurlu, Türkçe Öğretmeni, kalp krizi geçirdi, 1 çocuğu var, 1,5 yılı geçti içeride. Eşi de % 50 raporlu, eşi de tutuklu, panik atak.

* Esengül Bilgin, 2 yıldır içeride, hükümlü, Yargıtay’da, bebek (hamilelik) tedavisi yarım kaldı, eşi de tutuklu.

* Hediye Kazan, Din Kültürü Öğretmeni, Yargıtay’da, iki yıldır tutuklu, bekar.

* Pembe Erguvan Karabaş, diş hekimi, 10 aydır tutuklu, bipolar bozukluk hastası, ağır, ilaç kullanıyor, eşi de tutuklu, 2 çocuklu.

* Rümeysa Güngör, 2 yıldır hükümlü, çocuk gelişimcisi, bekar.

* Betül Arga, Sınıf Öğretmeni, tutuklu, bekar, 1 aydır içeride.

* Nilgün Teselli, 3 çocuk (6-14-16), sürekli baygın, hasta, annesi yaşlı, çocukları gelemiyor, eşi de tutuklu, çocuğu okula başlayamadı.

* Fatma Duraker, ev hanımı, Vertigo, her gün bayılıyor, başını yere vurup ölüm tehlikesi atlattı, 6 yaşında çocuğu var.

* Derya Bozkurt, Türkçe Öğretmeni, 4 çocuklu (4-6-9-12), çocuklar zor, eşi de tutuklu durumda.

* Leyla Altın, Biyoloji Öğretmeni, üç çocuklu (4-10-12), küçük olan çocuğu yanına almak zorunda, bakacak kimsesi yok.

* Ayşe (peçetede yanlışlıkla Asiye yazılmış) Tolay, Tarih Öğretmeni, karı-koca hükümlü, Yargıtay’da, 2 yıldır içerideler, 2 çocuk (6-8).