2 Şubat 2019 Cumartesi

Hamileyken tutuklandılar, doğum yaptırılıp tekrar cezaevine gönderildiler

2 Şubat 2016
İki farklı şehirde tutuklu iki kadın bugün doğum yaptı. Anne ve bebekleri doğumun ardından hapishaneye gönderildi. Tutuklu annelerden birini kocası hamileyken boşadı.

Yusuf Burak gözünü cezaevinde açan ve orada yaşamak zorunda kalan yüzlerce bebekten sadece biri.

Biri İstanbul’da, diğeri Erzurum’da tutuklu bulunan iki kadın peş peşe doğum yaptı ve ikisi de doğumdan bir gün sonra bebekleriyle birlikte tekrar cezaevine gönderildi.

Dün doğum yapan Şeyma Tekin* 1 günlük bebeği ile tekrar cezaevine gönderildi.

24 yaşında, henüz hayatının baharında olan Şeyma Tekin, 2017’de evlendi, 7 ay önce tutuklandı, 2 ay önce de boşanmak zorunda kaldı.

Tutuklandığında iki aylık hamile olan Tekin dün doğum yaptı ve bir günlük bebeğiyle tekrar 25 kişilik koğuşa gönderildi. Doktorların yaptığı ilk muayenede anne karnında iken yeterince beslenemeyen bebeğin (Yusuf Burak) fiziken zayıf kaldığı ve kalbinde üç delik olduğu teşhisi konuldu.

Anne ve bebeğin iyi bakılması gerektiği görüşüne rağmen tutukluluk devam ettirildi.

GECE YARISI HASTANEYE KALDIRILDI

Önceki gece saat 23:00 sularında Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi’ne götürülen Şeyma Tekin sabah 11:00’de bir erkek çocuk dünyaya getirdi.

Yusuf Burak ismi verilen bebek, annesiyle birlikte bugün tekrar Erzurum E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

Şeyma Tekin, 24 Haziran 2018 Milletvekilliği Genel Seçimi’nin  yapıldığı gün, bir itirafçının ismini vermesi üzerine gözaltına alındı.

Bir gün nezarette kaldıktan sonra mahkemeye çıkarıldı ve sorgusunu yapan hâkimin “İsim ver, yoksa 10 yıl ceza alırsın.” tehditlerine maruz kaldı. “Ben kimseyi tanımıyorum.” deyince tutuklandı. 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan genç annenin dosyası şu anda İstinaf sürecinde.

KOCASI ÇEVRE BASKISI SEBEBİYLE BOŞADI

Bebeğiyle hapishaneye geri gönderilen Şeyma Tekin, gözaltına alınmadan kısa bir süre önce hamile olduğunu öğrendi. Ancak kocası hamile eşine destek olmak bir yana, çevre baskısı nedeniyle boşanma davası açtı.

Çevre baskısı ve tehditler sonucu; tutuklu bir kadınla evli olmak istemediğini belirten kocası, hapiste bulunan hamile eşini boşadı.

Şeyma Tekin’in babası Halil Tekin, Twitter hesabından tepkisini dile getirdi.
Halil Tekin, “Bize dün sabah 9:30’da haber verdiler, hemen gittik hastaneye, doğuma bile almadılar. Annesi akşam üzeri beş gibi gidebildi yanına. Benim bir kızım var. Gözümüzden sakındık, böyle oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nde adalet nasıl işliyor, ben anlamıyorum, ben cahil birisiyim. Ortaokul mezunuyum. Biz burada kırsalda yaşıyoruz. İsim vermeyle benim kızımı tutukladılar, bir şey sormadılar. Bu nasıl bir şey, ne diyeyim. Biz ne yaptık! Benim kızım lekesiz bir pamuk. Allah yardım etsin.” dedi.


Şeyma Tekin ve bebeği Yusuf Burak, doğumdan tam 28 gün sonra, 28 Şubat 2019’da tahliye edildiler. Şu anda Türkiye’de Erzurum’da yaşıyorlar. Tekin eşinden boşandı, babasının evine geri döndü. Yusuf Burak’ın velayetini geri aldı. Fakat cezaevi sürecinde yaşadıklarının hala atlatabilmiş değil. Tek başına evden çıkmaya, sokaklarda yürümeye korkuyor. Dışarı çıkmak istemiyor. İlk kez 28 Mayıs 2019’ta oğlu ile birlikte gezmeye gittiler.
15 Mayıs 2019, Yusuf Burak ve annesi.
Yusuf Burak 2 aylıkke.
 

Yusuf Burak 1 aylıkken, cezaevinden yeni çıktığında.


 BEYZA DEMİR VE BEBEĞİ BAKIRKÖY CEZAEVİ’NDE

Beyza Demir de bebeği ile hapishanede.

Üç ay önce eşi Emin Demir ile birlikte Edirne’de tutuklanan Beyza Demir de 29 Ocak’ta İstanbul’da Bakırköy civarındaki bir hastanede doğum yaptı ve iki gün hastanede kaldıktan sonra tekrar cezaevine gönderildi. 2013’te evlenen Beyza ve Emin Demir çifti öğretmendi ve özel sektörde öğretmenlik yapıyorlardı. Bir itirafçının isimlerini vermesi nedeniyle haklarında yakalama kararı vardı.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan Beyza Demir, Şeyma Tekin kadar şanslı değil.

14 Ocak 2019’da ilk mahkemesine çıkan Beyza Demir’e İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi örgüt üyeliğinden 7 yıl 6 ay ceza verdi.

Hala kızı Ceyda ile birlikte aynı cezaevinde tutuklu. Ceyda iki aylıkken tükürük bezinden mikrop kaptı ve ameliyat edildi. Annenin de sağlığı durumu kötü.

CEZA İNFAZ KANUNU ALENEN ÇİĞNENİYOR

Bir kadının en zor dönemi hamilelik süreci doğum ve lohusalık…

Herhangi bir sağlık sorunu olmasa bile 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nun 16/4 maddesine göre doğum yapan hükümlü kadınların cezaları 6 ay ertelenmesi gerekiyor. Hamile kadınlar ise tutuklanamıyor.

Hizmet Hareketi’ne mensup olduğu için gözaltına alınan kadınlara bu kanun uygulanmıyor.