5 Eylül 2013 Perşembe

Türkiye’nin Broadway’inde dünyaca ünlü üç müzikal

 5 Eylül 2013
Temeli 2008’de atılan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nin tanıtımı ve ilk sezon programı, dün yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Avrupa’nın en büyük sahnesi olarak sunulan Zorlu Center PSM, dünyaca ünlü üç müzikali Türkiye’ye getirerek İstanbul’u, Broadway düzeyinde bir sanat merkezi yapmayı hedefliyor.

Jersey Boys


İstanbul yeni bir sanat merkezi daha kazandı. Tanıtımı dün yapılan Zincirlikuyu’daki Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, müzikallerin New York Broadway ve Londra West End’den sonraki yeni merkezi olmaya aday. İşletmeciliğini dünyada 30’un üstünde Broadway tiyatrosu yöneten ve 101. yaşını kutlayan Amerikalı Nederlander Worldwide Entertainment’ın yaptığı Zorlu Center PSM, üç önemli müzikali Türkiye’ye ilk kez getirerek açılışını kutluyor.
    İlki Broadway’den gelen ve kasım ayında gösterime girecek olan Jersey Boys. Müzikal, dört mavi yakalı gencin oluşturduğu “Four Seasons” grubunun pop müzik tarihinin en büyük başarılarından birine imza atmalarının öyküsünü anlatıyor. Jersey Boys, en iyi müzikal albüm dalında Tony, Grammy, Olivier ve Helpmann ödülü olmak üzere toplam 54 uluslararası ödüle sahip.
    Yeni yılın ilk iki ayında sahnelenecek ikinci müzikal ise Londra’dan gelecek olan Broadway’in en uzun soluklu müzikallerinden biri sayılan ve 7 kez Tony Ödülü alan Cats. Eseri, bugüne kadar üç yüzden fazla şehirde, 50 milyondan fazla kişi izledi.

Cats

    2014 yılının Nisan ve Mayıs ayında izleyiciyle buluşacak üçüncü müzikal ise Paris’ten gelecek olan “Notre Dame de Paris” müzikali. Victor Hugo’nun ölümsüz eseri “Notre Dame’ın Kamburu”ndan esinlenen müzikal; sahnelendiği ilk yılında (1998) en çok bilet satışı yapan prodüksiyon olarak Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girdi.

Notre Dame’ın Kamburu

    Zorlu Center PSM’de müzikallerin yanı sıra klasik müzik, caz, pop-rock konserleri ve modern dans ve bale gösterileri de yapılacak. Etkinlikler 23 Ekim’de In a Time Lapse’ın albüm turnesi kapsamında Türkiye’ye yine ilk kez konuk olacak kompozitör Ludovico Elinaudi’nin konseriyle başlıyor.
    26 Ekim’de ise şiirseverlerin beğeneceği bir gösteri var. “The Kavafis Project” adıyla gerçekleştirilecek gecede, 150. doğum yılı kutlanan dünyaca ünlü Yunan şair Kavafis’in şiirleri, Yunan besteci Alexander Karozas’ın besteleri, Yunan müziğinin önemli temsilcisi George Dalaras’ın yorumu ve Okan Bayülgen’in okumaları eşliğinde sunulacak. Saraybosna Müzik Akademisi’nden bir grup öğrenci tarafından kurulan ve Bosna Hersek’in geleneksel kent müziğini icra eden Divanhana’nın 11 Aralık’taki konseri de açıklanan programın dikkat çeken etkinlikleri arasında.
George Dalaras


 EN İYİLER VE İLKLER...
 
‘Avrupa’nın en büyük sahnesi’nin tam ortasında yapılan basın toplantısında konuşan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi Genel Müdürü Ray Cullom, “Bu ilk sezon programımızı oluştururken iki temel noktaya odaklandık: en iyiler ve ilkler. Her sezonda Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde Broadway’in üç veya dört efsane müzikali izlenebilecek.” dedi.
    Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nin ilk sezon biletleri bugün 13.00’te satışa çıkıyor. Tüm etkinliklerin biletleri www.zorlucenterpsm. com’dan satılacak. Gişe satışları ise merkez binasından yapılacak.


Genel müdürlüğünü Ray Cullom’un (yanda) yaptığı Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, 50 bin metrekare kapalı alana sahip. Merkezin içinde 2.262 kişi kapasiteli Ana Tiyatro ve doğal akustik donanımla tasarlanan 738 kişi kapasiteli Drama Sahnesi olmak üzere iki salon bulunuyor.


2013-2014 etkinliklerinden bazıları
Jersey Boys: 13-24 Kasım 2013
Cats: 21-31 Ocak 2014 ve 1-2 Şubat 2014
Notre Dame de Sion: 22-30 Nisan 2014 ve 1-4 Mayıs 2014
Divanhana-Saraybosna Müzik Akademisi: 11 Aralık 2013
George Dalaras&Okan Bayülgen: 26 Ekim 2013
John Williams Gala: 21 Aralık 2013
Ennio Morricone 50. Sanat Yılı Veda Turnesi: 22 Şubat 2014
The Piano Guys: 11 Nisan 2014
Haris Alexiou ve İncesaz: 3 Nisan 2014
Take 6: 12 Kasım 2013
Spectacular Classics: 20 Aralık 2013
Evren Kutlay-Osmanlı’dan Cumhuriyete Avrupa Müziği: 17 Aralık 2013
Fahir Atakoğlu, Yasmin Levy, Azam Ali: 17 Nisan 2014
Fındıkkıran-Moskova Klasik Balesi: 7 Aralık 2013
New York Gypsy All-Stars: 10 Aralık 2013

HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ