2 Kasım 2014 Pazar

Ünlü piyanist Lang Lang, Ermenek için çaldı

2 Kasım 2014
Dünyaca ünlü Çinli piyanist Lang Lang, önceki akşam Zorlu Center Ana Tiyatro'da bir saat sahnede kaldı. Konserine Robert Schumann'ın bir bestesini, Ermenek'teki maden işçilerine adayarak başlayan sanatçı, performansının sonunda koltuğunu, Türkiye'nin gelecek vaat eden sanatçıları arasında gösterilen 11 yaşındaki Kaan Baysal'a bıraktı.

 Birçok Uzakdoğulu gibi dünyaca ünlü Çinli piyanist Lang Lang da Türkiye'ye hayran ve sonsuz bir sevgiyle bağlı. Bunu bir kez daha önceki akşam Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'ndeki konserinde ispatladı. Gerçi sevgisini ilk kez 2003 yılında ülkemize geldiğinde göstermişti. O zaman kendisine eşlik edecek Kuzey Almanya Radyo Senfonisi ve şef Christoph Eschenbach, bombalama olayları nedeniyle konserden vazgeçmelerine rağmen, o biletini iptal etmemiş, İş Sanat'ta sahneye çıkmıştı.

Lang Lang Türkiye'ye üçüncü kez geliyor ve bundan sonraki gelişinin planını şimdiden yaptığını konserden bir gün önce Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında duyurdu. İstanbullu müzikseverler önceki akşam Ana Tiyatro'yu doldurmamış olsa da sanatçı, değerli bir duyarlılık göstererek konserine Robert Schumann'ın bir bestesini, Ermenek'teki maden işçilerine adayarak başladı. Sanatçının, madendeki su baskınında mahsur kalan ve hâlâ haber alınamayan 18 işçi için çaldığı kısa eser, bir ağıt gibi yankılandı salonda. Sonra Frederic Chopin'in (1810-1849) dört baladı ile devam etti performansına. Ayaklarını sigortalatan futbolcular gibi ellerini Allianz Türkiye'ye sigortalattığını söyleyen sanatçı sahnede bir saat kaldı ve bu sürede neden parmaklarını güvence altına aldırdığını ispatladı. Bu kısa zaman diliminin son on beş dakikasını ise Türkiye'nin gelecek vaat eden sanatçıları arasında gösterilen 11 yaşındaki piyanist Kaan Baysal'a ayırdı. Açıkça belirtmek gerekirse, önceki akşam herkes ünlü bir piyanisti dinlemeye gelmişti, çok heyecanlıydılar, karşılarında Time Dergisi’nin “Dünyanın En Etkili 100 İnsanı” listesinde yer alan bir sanatçı vardı, fakat Lang Lang'dan daha çok alkışı Kaan aldı. Konser sırasında fotoğraf çekmek ve kayıt yapmak yasak olduğu halde, Chopin'in iki eserini çalmak üzere piyanonun başına geçen Kaan'ın o anını ölümsüzleştirmek için herkes telefonlarını çıkardı.

11 yaşındaki Kaan Baysal, gelecek vaat eden bir piyanist. 
Lang Lang, Kaan piyanonun başına geçtiğinde onu arkasında oturarak izledi ve bir ara, bir elini çenesinin altına dayayıp, diğerini dizine koyduğunda bizi gülümseten bir kare oluştu. ‘Çok dertli tabii, ne de olsa kariyeri tehlikede' diye düşünmeden edemedik. Latife bir yana ünlü sanatçı, bugüne kadar pek çok ödül aldı ama kariyerinde asıl odaklandığı noktanın müzik projesi olduğunu söylüyor. 5 yaşındayken ailesi kendisine nasıl destek olduysa aynı şekilde o da yetenekli çocuklara destek olmak istiyor. Bu amaçla 2008'de Lang Lang Uluslararası Müzik Vakfı'nı kurdu. Allianz Türkiye ile birlikte hayata geçirdikleri ‘Allianz Gençler Müzik Kampı'yla hayalini gerçekleştiriyor. Her yıl dünyanın her yerinden seçilen 12 yetenekli genç, bu kampta onunla bir hafta vakit geçiriyor. Kaan da işte bu projenin bir parçası. Bu yıl 10-16 Kasım arasında Barcelona'da yapılacak kampa Türkiye'den Kaan Baysal gidecek. Lang Lang'ın, Kaan'ı sahnede gururla takdim etmesinin ve notaları nasıl bastığını geriden titizlikle dinlemesinin nedeni buydu. Bundan sonraki tüm alkışlar Kaan Baysal'ın olsun. ‘Müziğin geleceği için 1 olmak' projesi tam da bunun için yapılıyor…

Dünyaca ünlü Çinli piyanist Lang Lang, konserinin son 15 dakikasını Türkiye’nin gelecek vaat eden sanatçıları arasında gösterilen 11 yaşındaki piyanist Kaan Baysal’a ayırdı.
Lang Lang, konserden bir gün önce Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısına katıldı.  

HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ