13 Ağustos 2019 Salı

3 kez acile kaldırılan hamile tutuklu için kritik 3 gün

13 Ağustos 2019 
Hamile tutuklu Fatma Zehra Gül (35), için üç gün sonra 'tutuklu durum değerlendirme'si yapılacak. Eşi Fatih Gül, kamuoyuna destek çağrısı yaptı.

Kanaması olduğu için geçtiğimiz hafta 3 kez acile kaldırılan ve doktorun 'düşük tehlikesi yüksek' dediği 3 aylık hamile tutuklu Fatma Zehra Gül için 16 Ağustos 2019 kritik gün.

Davasının görüldüğü Uşak 3. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ve hakimleri üç gün sonra bir araya gelip Gül hakkında durum değerlendirmesi yapacak. Fakat ailesi mahkemeye sunacak belgelere ulaşamadığı için endişeli.

Eşi Fatih Gül elinin kolunun bağlı olduğunu söylüyor ve mahkemeye Uşak Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin raporlarını sunmadıkları için dert yanıyor:

"Hastaneye gidiyoruz, raporları cezaevine gönderdik diyorlar. Cezaevi raporları bize vermiyor, eşim her gün dilekçe yazıyor almak için. Eşimin durumu acil. Her an düşük yapabilir. İki arada bir derede kaldık. Cezaevi doktoru mu yönetimi mi artık bilemiyorum, raporu bir türlü bize vermiyorlar. En son çare olarak mahkemeye eşimin tutukluluğuna itiraz dilekçesi yazdım, durumu anlattım ve katipliğe teslim ettim. Mahkeme raporu görse belki ona göre bir değerlendirme yapacak. Umarım hakimler heyetine dilekçem ulaştırılır ve adil, hakikatli bir karar verilir."

Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklanan ve örgüt üyeliğinden yargılanan Fatma Zehra Gül'ün ilk mahkemesi aslında 10 Eylül 2019'da görülecek. Tüm tutuklular için her ay bir durum değerlendirmesi yapılıyor. Fatih Gül, eşi için 16 Ağustos 2019'da yapılacak değerlendirme için bir çağrıda bulundu ve herkesin kendilerine destek olmasını istedi.


TUTUKLANDIĞINDA 5 HAFTALIKTI

Uşak'ta özel bir yurtta müdürlük ve yönetim memurluğu yaptığı için 20 Haziran 2019'da tutuklanan Fatma Zehra Gül, henüz 5 haftalık hamileyken Uşak E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

6 yaşında Semra Döne Gül adında bir kız çocuğu sahibi olan Fatma Zehra Gül, iki aydır cezaevi koşullarında ve hamile olarak tutuluyor. İlk doğumunda düşük ve kanama gibi sorunlar yaşamayan Gül, tutuklandıktan sonra bu sorunlarla karşılaştı.

Fatih Gül, "Eşimin daha önceki hamileliğinde hiçbir sorunu olmamıştı. 2-3 haftadır stres, yer darlığı, yeterince beslenememe, moral bozukluğu gibi nedenlerden sanırım kanaması oluyor. Ufacık yerde 16 kişi kalıyorlar. Uşak'ta genel itibariyle koğuşlar 8 kişilik ama iki katı insan kalıyor, yaşam alanları ona göre kısıtlanıyor. Doktor eşime düşük tehlikesi yüksek, istirahat etmesi lazım demiş. Ama orada ne kadar nasıl istirahat edebilir ki!" dedi.

 KIZIMIZIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Fatma Zehra Gül, eşi Fatih Gül ve kızları Semra Döne Gül.15 Temmuz'dan bu yana ailece çok yıpratıldıklarını ifade eden Fatih Gül, "Kızımızın da psikolojisi çok bozuldu. Bu ayın 15'inde psikologdan gün aldım, götüreceğim." dedi.

Ekim 2016'dan Ekim 2018'e kadar kendisinin de aynı nedenlerle cezaevinde yattığını ifade eden Fatih Gül, "Dosyam Yargıtay sürecince. Eşim hapiste. Kızım zor durumda. Uzun zamandır iş arıyoruz. Bu yaşatılanlar adil değil. Artık bunlara bir çözüm bulunmalı." ifadelerini kullandı.

CEZAEVİNDEKİ KOKU DAYANILMAZ

Kendisinin de Uşak Cezaevinde kaldığını belirten Fatih Gül, "Fiziki koşulları çok kötü bir cezaevidir maalesef. Orası organize sanayinin hemen yanıdır. Deri sanayi, tabakhane var ve her zaman çok kötü koku oluyor. O koku bile insanı mahvetmeye yeter. Ben de 9 ay kaldım orada ve inanın Bandırma Cezaevine gönderilince sevindim. İnsan hapiste kaldığına sevinir mi! İşte düşünün oradan kurtulduğuma sevindim." dedi.

5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu 16/4 maddesine göre hamile kadınlar gözaltına alınamaz, tutuklanamaz, doğumdan itibaren cezanın 6 ay ertelenmesi gerekiyor.