21 Temmuz 2013
Beyazıt Kitap Fuarı’nın ziyaretçi sayısı önceki yıllara oranla yüzde 30-50 arasında düştü. Bazı yayıncılara göre bunun nedeni, Beyazıt Camii’nin restorasyona girmesi. Fuarı düzenleyen Türkiye Diyanet Vakfı’ndan Osman Sarıköse “Yayıncılarımız geçen sene de ziyaretçi sayısından şikâyetçiydi. Ama fuar bitince herkes memnun kaldı.” diyor.
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 32 yıldır düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, mekan değişikliği sebebiyle eski günlerini arıyor. 28 yıl boyunca Ramazan’da Sultanahmet Camii’nin avlusunda açılan fuar, 4 yıl önce Beyazıt Meydanı’na taşınınca ziyaretçi sayısında önemli ölçüde düşüş yaşandı. Yayıncılar, iftar ve teravih için Sultanahmet’e gelen ‘hazır müşteri kitlesi’ni Beyazıt’ta bulamadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ işbirliğiyle düzenlenen Beyazıt Meydanı konserlerinin getirmesi düşünülen hareketlilik de fuara yansımadı.
8 Temmuz’da açılan fuar, 13 gün geçmesine rağmen yayıncıların beklenen ziyaretçi sayısına ulaşabilmiş değil. Beyazıt Camii’nin 9 aydır restorasyonda olması da fuarın hareketliliğini olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biri. Ötüken Yayınları Editörü Cem Sökmen, yayıncıların şikayetine tercüman oluyor: “Beyazıt Meydanı 1950’lerde yapılan düzenleme ile çevresiyle bağı koparılmış bir alan. Ayrıca kitap fuarına gelecek kalabalıkların rahatça iftar edebileceği mekanlardan yoksun. Bu iki olumsuz faktöre bu yıl Beyazıt Camii’nin restorasyonu da eklenince kitap fuarına gitmek iyice zorlaştı.”
Birçok yayınevi yetkilisi bu konuda hemfikir. Kimi restorasyonun kendilerini yüzde 100, kimi yüzde 50, kimi de yüzde 30 etkilediğini ifade ediyor. Bazı yayıncılara göre ise ziyaretçi az, fakat nitelikli okur sayısı fazla. Yayıncıların fuarla ilgili memnuniyetsizliğinin başında ‘belirsizlik’ yatıyor. 32. yılına giren fuarın açılış günü Ramazan ayına 15-20 gün kala belli oluyor ve 2-3 gün önce sözleşmeler imzalanıyor. TÜYAP ve bu yıl ilki düzenlenen All Art Sanat Fuarı’nda işlemlerin 3-6 ay önceden yapıldığını gören yayıncılar, artık gelenekselleşmiş kültürel bir fuarın plan-program aşamasındaki gecikme ve belirsizliklerden rahatsız. Beyazıt, her ne kadar kültür-edebiyat dünyasının eskiden beri merkezi ve bir kitap fuarının açılabileceği en anlamlı mekân olsa da yayıncıların tek bir isteği var: Uzun yıllar Sultanahmet ile özdeşleşen fuarın eski mekanına dönmesi.
Fuar, Sultanahmet Camii’nin yapısına zarar verdiği gerekçesiyle avludan çıkarılmıştı. Bir yayıncıya göre, ‘Asırlık Tatlar ve Sanatlar’ın stant kurduğu At Meydanı kitap fuarı için uygun, fakat yayıncılar buradaki 15-20 bin TL’yi bulan yüksek kira ücretlerini ödeyemeyeceği için belediye fuarın Sultanah-met’te yapılmasına sıcak bakmıyor.
“Fuar bitiminde memnun oluyorlar”
Fuarı düzenleyen Türkiye Diyanet Vakfı’ndan Osman Sarıköse, yayıncıların şikâyetlerine şöyle cevap veriyor: “Aslında burada hafta sonları kalabalıklar oluşuyor. Biz her sene yaptığımız duyurularımızı, reklamlarımızı ancak tamamladık. Yayıncılar ilk günden kalabalıklar oluşsun istiyor. Sonuçta Ramazan’ın ilk günlerinde insanımız evden çıkmıyor. Sultanahmet’le burayı kıyaslamak doğru değil. Restorasyon tamamen etkisiz diyemem, elbette etkisi vardır ama bu durum kitap almak isteyenler için engel değil. Yayıncılarımız geçen sene de ziyaretçi sayısından şikayetçiydi. Ama fuar bitince herkes memnun kaldı.”
HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ