15 Eylül 2013
Malatya Valiliği, örnek bir çalışma ile şehrin sözlü kültürünü, mimarî, tarihî ve edebî değerlerini yazıya geçiriyor. 24 kitaplık dizide Malatya’nın yemek kültüründen mimarisine, masal ve öykülerden çocuk oyunlarına kadar Malatya kültürü kayıt İstanbul DT’den altına alınıyor.
24 kitaplık ‘Malatya Kitaplığı’ dizisinden 15’i yayımlandı. Bu kitaplar, Malatya’daki kütüphanelerin yanı sıra diğer illerdeki halk kütüphanelerine, üniversitelere, dernek ve vakıflara da gönderildi. |
Kitap dizisi oluşturulurken, öğrencilerin yaşadığı şehrin tarihini ve kültürünü derli toplu bir eserden öğrenmeleri amaçlanmış. Bir dönem önceki Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran öncülüğünde başlatılan proje kapsamında Malatya’nın tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerinin gün yüzüne çıkarılması, arşivlenmesi ve tanıtılması da hedeflenmiş.
İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nce yürütülen proje, yeni Vali Vasip Şahin himayesinde devam ediyor. Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, şimdiye kadar 24 kitaplık “Malatya Kitaplığı” dizisinden 15’inin yayımlandığını söylüyor. Bu kitaplar, Malatya’daki tüm kütüphanelere gönderilmiş. Ayrıca yurtiçinde de bürokratlar, il valileri, il halk kütüphaneleri, üniversiteler, dernekler ve vakıflar ile paylaşılmış.
Bugüne kadar yayımlanan kitaplar arasında Kent Rehberi, Battalname, Malatya Masalları, Malatya Öyküleri, Malatya Bibliyografyası, Malatya Çocuk Oyunları, Şemsi Belli, Malatya’nın Gönül Sultanı Niyazî-i Mısrî, Akçadağ Öğretmen Okulu, Osmanlı Dönemi Malatya Kökenli Devlet Adamları, Malatya Türk İslam Dönemi Mimari Eserler 1, Medeniyetin Beşiği Malatya, Siyah-Beyaz Malatya, Malatya Mutfak ve Yemek Kültürü, Malatyalı Ressamlar yer alıyor. Yayımlanacak kitaplar ise şöyle: Malatya’da Ziyaret Kültürü ve Ziyaret Yerleri, Malatya Efsaneleri, Sultansuyu Harası, Valilerin Hatıralarında Malatya, Malatyalı Musikişinaslar, Mimari Eserler, Malatya Tarihi.
HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ