26 Haziran 2013 Çarşamba

O foto muhabirleri çok üşüdüler

26 Haziran 2013
Kadırga'daki İstanbul Fotoğraf Müzesi, 3 Mayıs'ta açılan ve yoğun gündem arasında sessiz sedasız devam eden güzel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Biz Foto Muhabirleri Çok Üşürdük...” adlı sergi bu meslek erbabının zor şartlara rağmen işlerini nasıl yaptıklarını 40 karelik seçkiyle anlatıyor.
 
Mesele ajitasyon değil. Mesleğini yapan insanların karşılaştığı zorlukları, meslektaşlar arasındaki dayanışmanın önemini oto muhabirleri üzerinden anlatmak. Benzer zorluklar bugün de yaşanıyor, yaklaşık üç hafta süren Gezi Parkı olaylarında pek çok gazeteci, foto muhabiri, kameraman yaralandı. Kim bilir onlardan yarınlara ne kareler kalacak? Onlar yaralansalar, hatta canlarını kaybetseler de ‘haberi fotoğraf makinesiyle yazmak’tan vazgeçmeyecekler.

Serginin küratörü Cengiz Kahraman, sergiye neden böyle bir isim verdiğini, “1950’li yıllarda foto muhabirliği yapan Yılmaz Canel ve Muammer Tuncer ile birkaç kez röportaj yaptım. Sohbet ederken çalışma koşullarının zorluğuyla ilgili böyle bir cümle söylediler. Mesele sadece üşümek değil, yaralanan, ölenler oluyor.” cümleleriyle anlatıyor. Eylüle kadar devam edecek sergiden bir seçki hazırladık.
1910'da devletten 001 numaralı foto muhabiri kimliği alan, Türk basın tarihinin ilk foto muhabiri Ferit İbrahim (sağ baş).
Dumlupınar'a giderken... Namık Görgüç, Ferid İbrahim, Haydarpaşa.
Galata Rıhtımı'nda sabaha karşı Odesa'dan gelecek olan Rus siyasetçi Leon Davitoviç Troçki'nin İstanbul'a ayak basmasını bekleyen dört foto muhabiri, soğukla başa çıkmaya uğraşıyor. Faik Şenol, Ali Ersan, Namık Görgüç ve Hilmi Şahenk, 12 Şubat 1929 Salı sabahı Troçki’yi çekemedi ama ama arkadaşları onları böyle görüntüledi.
Zafer kazanan ordunun İstanbul’a girişini Galata Köprüsü üstünde belgeleyen foto muhabirleri. 6 Ekim 1923
Foto muhabirleri ve Atatürk.
Sivas-Samsun hattı.


Cumhuriyet Gazetesi’nin Cağaloğlu’ndaki tarihî binasının bahçesinde Namık Görgüç, dökülen suyun fotoğrafını çekerken bir meslektaşı da kendisini görüntülemiş.
Cemal Işıksel, trenden fotoğraf çekiyor.
Faik Şenol, Ali Ersan, Hilmi Şahenk, Şükrü Sara.
Süleymaniye Camii’nde Hafız Kemal Bey tarafından Türkçe Kur’an okunurken, Ali Ersan ve Selahattin Giz (sağdan 2. ve 3.) böyle poz vermişler. 25 Ocak 1932
Faik Şenol, Selahattin Giz
Semiha-Hikmet Feridun Es.
Sami Önemli
Pele-Santos
Foto muhabirleri Vali Mümtaz Tarhan ile.
Yılmaz Canel... Uludağ değil, İnönü Stadı.
Selçuk Aybatar, Boğaz Köprüsü açılışında. 30 Ekim 1973
Erdoğan Köseoğlu
Sema İrigül

HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ