30 Ekim 2019 Çarşamba

Sağlık ocağı dönüşünde gözaltına alınan anne ve 2 aylık bebeği hücrede tutuluyor

30 Ekim 2019 
Sağlık ocağından çıkar çıkmaz polis tarafından gözaltına alınan KHK’lı hemşire Nuran Yapalak ve iki aylık oğlu, 6 gündür hücrede tutuluyor. 

24 Ekim 2019’da gözaltına alınan Nuran Yapalak, 2 aylık bebeği Ahmet Emir ile birlikte hala Silifke Cezaevinde tutuluyor. Hastalandığı için oğlunu sağlık ocağına götüren Nuran Yapalak, dönüşte gözaltına alındı.

Tutuklandığı ilk gün cezaevi şartları kötü diye bebeğin anneye verilmesine izin vermeyen cezaevi müdürü, savcının talimatıyla 1 gün sonra sütle beslenen bebeğe izin çıkardı. Savcı daha sonra anne ve bebeği kaldıkları tek kişilik hücrede ziyaret edip sıcak su ihtiyaçlarını giderdi. Oysa 5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanunu 16/4 maddesine göre iki aylık bebeği olan annenin serbest bırakılması gerekiyor.

Tarsus Cezaevine nakledileceği için geçici koğuş adı verilen hücrede tutulan Yapalak, hakkında 2016’da Nevşehir’de dava açıldığı için belgelerin Nevşehir’den Silifke’ye gelmesi bekleniyor.

Ahmet Emir’in amcası Ali Yapalak, “Örgüt üyeliği davalarından tutuklananları aynı yerde topluyorlarmış, o yüzden Nurhan Tarsus Cezaevine götürülecek. Silifke’de kalsaydı ailemiz görebilecekti. Tarsus’ta nasıl olacak bilmiyoruz” dedi.

Nuran Yapalak ve çocuklarının verdiği bu mutlu poz, çok uzak değil bir ay önce çekildi. Ahmet Emir daha yeni doğmuştu. Şimdi hem annenin hem çocukların boynu bükük.

KARI KOCA KHK’LI 

KHK’lı Yapalak çiftinin Esma (12) ve Ali (8) isminde iki çocukları daha bulunuyor. Perşembe sabahı çocuklarını okula gönderen Nuran Yapalak, kendisi de Ahmet Emir ile doktora gitmişti. Döndüklerinde annelerini evde bulamayan Esma’nın annesine yazdığı mektup dün sosyal medyada gündem olmuştu.

Nevşehir’de Sağlık Bakanlığına bağlı bir devlet hastanesinde hemşirelik yaparken KHK ile ihraç edilen Nuran Yapalak’ın eşi de aynı ilde Türkçe öğretmeni iken mesleğinden atıldı. 2 Nisan 2016’da KPSS davası nedeniyle tutuklanan baba Ahmet Yapalak (32) bu davadan berat ettiği halde örgüt üyeliğinden mahkum edildi. 8 Kasım 2018 şartlı tahliye edilen baba, şimdi diğer çocuklarıyla ilgileniyor.


SOHBET YAPIYOR DİYE…

Ali Yapalak, “Ahmet 2016’da Nevşehir’de tutuklandı. Nuran hanım Nevşehir’de yalnız kalınca çocuklarını alıp memlekete Silifke’ye gitmişti. Annem babam orada, onlar da çocuklarla ilgileniyorlardı. Ahmet tahliye olunca Silifke’de gündelik hayatlarına devam ediyorlardı. Kardeşim pazarcılığa başlamıştı, başka bir iş yapma imkanı yoktu. Oğlu Ahmet Emir hastalandı. Aşısını olması gerekiyordu. Annesi sağlık ocağına götürmüş. Dönüşte almışlar. Çocuğun kimlik bilgilerini soruyorlar ya o şekilde almışlar” ifadelerini kullandı.

AHMET EMİR YOĞUN BAKIMDA KALMIŞTI

Ali Yapalak şöyle devam etti: “Lavabosu olmayan, sıcak suyu da olmayan bir yer. Savcı ilk başta bebek için uygun değil diye annenin yanına verilmesine izin vermemişti. İki aylık bebek süt emiyor. Mecburen götürdüler. Sıcak su temin edilsin, çocuk da burada diye talimat vermiş. Bebeğin kansızlık hastalığı var, doğum vs. stresli bir süreçten de geçtiler. Yeterli beslenememe, annenin psikolojik durumu bebeği etkilediği için dünyaya geldikten bir süre sonra yoğun bakımda kaldı Ahmet Emir. Devamlı ilacı, şurubu var, doktor anne ve bebeğin iyi bakılması lazım demiş, ama şu an durumları iyi bakılmaya müsait değil. Hal bu şekilde.”

Nura Yapalar ve Ahmet Emir 2 Kasım 2019'da Tarsus Cezaevine gönderildi. 

OKULDAN EVE DÖNDÜĞÜMDE NEDEN EVDE YOKTUN ANNE

AHMET EMİR CEZAEVİNDE