3 Aralık 2019 Salı

Felçli Yavuz Selim Öğretmen 950 gündür cezaevinde tutsak!

3 Aralık 2019 
Yüzde 54 ortopedik engelli, kulağı duymayan ve ileri derecede böbrek hastası olan Yavuz Selim Burgu, 950 gündür Kayseri Bünyan Cezaevinde tutuklu.
Davası görülürken hakimin “Sakatsın ayağa kalkamıyorsun zaten, otur” dediği matematik öğretmeni Yavuz Selim Burgu’nun eşi Rukiye Burgu, bir engelli eşi olarak yaşadıklarını sosyal medyadan paylaştı.

“Keşke sosyal medyada sevgi pıtırcıklı, engelli adayıyız tweetleri ile sorun çözülse. Yüzde 54 ortopedik engelli, kulağı duymayan, ileri derecede böbrek hastası 950 gündür cezaevinde. 950 gün uzun bir zaman. Engelli bir adam için daha uzun. 5275 sayılı yasa ne zaman uygulanacak” dedi.

Eşinin cezaevinde 3 kez düştüğünü ifade eden Rukiye Burgu, ciddi bir sorun oluşmadığı için şükrettiğini ifade etti.

YERİNDEN KALKIP ÇAY BİLE ALAMIYOR


Dünya Engelliler Günü ile ilgili oğluna verilen ödevi görünce çok üzüldüğünü ve uzun süre etkisinden kurtulamadığını belirten Rukiye Burgu, “Oğlumun ödevi #dünyaengellilergünü ile ilgiliydi. Konusu engellilerin karşılaştıkları sorunlar ve yaşadıkları mağduriyetler. Yerinden kalkıp çayını bile alamayan, buna rağmen 32 aydır tutuklu, felçli bir babanın çocuğu olarak ne yazdı ödevine cesaret edip bakamadım.” ifadelerini kullandı.

5276 sayılı Ceza İnfaz Kanuna göre cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyen tutukluların cezası ne olursa olsun hasta iyileşinceye kadar ertelenmesi gerekiyor.

Yavuz Selim Burgu, Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklandı ve 8 yıl 9 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onaylandı. Yavuz Selim Burgu’nun cezaevinde yaşadıklarını ilk insan hakları savunucu ve HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu gündeme getirmişti.

Cezaevinde üç kez düşen Yavuz Selim Burgu, çayını bile alamayacak kadar hasta bir tutuklu.







KHK’lı engelli öğretmenden Adalet Bakanı’na: Tekerlekli sandalyede bile kelepçelendim

3 Aralık 2019 
Engelli öğretmen Muhammed Koşar, Adalet Bakanının 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajına tepki gösterdi. BOLD’a konuşan Koşar, tekerlekli sandalyede kelepçelendiğini anlattı.



Engelli öğretmen Muhammed Koşar, Adalet Bakanının 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajına tepki gösterdi. BOLD’a konuşan Koşar, tekerlekli sandalyede kelepçelendiğini anlattı.

Sınıf öğretmenliğinden KHK’yla ihraç edilen, ardından tutuklanan engelli öğretmen Muhammed Koşar, Adalet Bakanı Abdülhamid Gül’ün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajına tepki gösterdi.

31 Ekim 2019’da tahliye edilen Muhammed Koşar, Bakan Gül’e hitaben; “Benim gibi bir engelliyi de saçma sapan nedenlerle görevinden ihraç edip açlığa mahkum ediyor, yetmiyor, onu bir de hapis cezası ile taçlandırıyorsunuz. Bunu söylemeyi unutmuşsunuz.” dedi.

Abdülhamit Gül mesajında “Engellerin ancak el birliğiyle aşılabileceğinin farkındayız. Adalete erişimin kolaylaşması için engelli istihdamını artırıyor, engellilere özel uygulamalar geliştiriyor, adliyelerimizin fiziki yapısını bu doğrultuda şekillendiriyoruz.” demişti.

Koşar, dava açtığı Bank Asya’da hesabı var diye savunma dahi yapamadan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezası İstinaf Mahkemesi tarafından onaylanan Koşar, 5 Eylül 2019’da Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevine gönderildi. Yaklaşık iki ay sonra 31 Ekim 2019’da yargı düzenlemesi nedeniyle tahliye edildi.

Sıkma börek yaprak ailesini geçindiren 19 yıllık sınıf öğretmeni Muhammed Koşar, Abdülhamit Gül’ün paylaşımından sonra bir video mesaj yayınlayarak içeride yaşadığı zorlukları anlattı, diğer tutuklu engellilerin durumuna dikkat çekti.

ARKADAŞLAR SIRTINDA TAŞIYORDU

Koşar, “Banyoda kayma tehlikesi var diye, çünkü kaysam ölüm dahil başka kalıcı hasarlara sebep olma ihtimali büyük, Adana gibi bir yerde diğer arkadaşlar günde 2 -3 kez banyo yaparken ben haftada ancak 2 kez yapıyordum. Adeta kokuyordum. Adana’da yaşayanlar bilir, nemden dolayı insan 1 gün banyo yapmasa ter kokusundan yanında durulmaz. Tek hava alma imkanımız olan açık alandaki spor faaliyeti olduğunda x-ray ötüyor gerekçesiyle koltuk değneklerim verilmiyordu. Ben arkadaşların sırtında sahaya götürülüyordum. Ve orada sadece oturmak zorunda kalıyordum. Yatakhane üst katta idi. Merdivenler çok dikti. Oradan da ben değil herhangi bir insan düşse bir yerleri mutlaka kırılır. Ben çok inim çıkmamaya çalışıyordum, bir şey lazım olduğu zaman arkadaşlar getiriyordu.” ifadelerini kullandı.

GARDİYAN “YAŞIYOR MU?” DİYE DALGA GEÇTİ

Cezaevindeyken böbreklerinden rahatsızlanan Koşar, “Bu yaşıma kadar yaşamamıştım. Börek rahatsızlığı yaşadım. Hatta bir gün sayım için aşağı inemedim. Arkadaşlar rahatsız olduğumu inecek durumda olmadığımı söyleyince, gardiyanın biri ‘yaşıyor mu’ diye dalga geçti.” dedi.

ENGELLİLERİN NE YAŞADIĞI KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL

Koşar şöyle devam etti: Hastaneye giderken arabaya bindirdiklerinde (değneklerim olmadan zaten hareket edemiyorum) bunu belirtmeme rağmen hem değneği alıyorlar hem kapıyı kilitliyorlar hem de kelepçe takıyorlardı. Hastane de tekerlekli sandalyede bile kelepçe taktılar.”

19 yıl sınıf öğretmenliği yapan Koşar, engelliler günü paylaşımı yapan sosyal medya kullanıcılarının da bu konuda duyarlı olmasını istedi. “Ben çıktım ama cezaevlerinde engelli birçok insan var. Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle herkes sosyal medyada “engeller kalmasın” gibi romantik paylaşımlar yapıyor. Cezaevindeki engellilerin nasıl yaşadığı kimsenin umurunda değil. Kanunlara göre cezaevinde bakımını yapamayan insanların tahliyesi edilmesi gerekiyor. Sizden rica ediyorum, lütfen bu soruna duyarsız kalmayın. Cezaevindeki engellilerin sesi olun.”

EN SON RESMİ RAKAM 2016 YILINA AİT

Cezaevlerindeki engellilerle ilgili en son açıklanan resmi rakam 2016 yılına ait. Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ceza infaz kurumlarında 3 Ekim 2016 itibarıyla engelli 581 hükümlü ve tutuklunun olduğunu söylemişti.

9 SORU ÖNERGESİ, 1 KANUN TEKLİFİ VERİLDİ


İnsan hakları savunucusu ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu cezaevindeki engellilerle ilgili Meclise 9 soru önergesi, 1 kanun teklifinde bulundu. Gergerlioğlu, “Engelli KHKlılar, sosyal yardım alamayan, eğitimde fırsat eşitsizliği mağduru engelliler, cezaevindeki engelliler ve özel eğitim öğretmenleri sadece bugün değil her gün yaşadıklarınızı dert ediniyor çözüm için çalışmalar yürütüyorum!” dedi.