27 Haziran 2019 Perşembe

2,5 aylık hamile kadın 2 aydır cezaevinde

27 Haziran 2019
Hamile tutuklu Güzin Mızrak iki aydır hapiste. İlk hamileliğini yaşayan ve 10 haftalık olan genç anne, hamilelik sürecinin sıkıntılarından dolayı sık sık acile kaldırılıyor.



Cemaat soruşturmaları kapsamında 3 Mayıs 2019’da tutuklanıp Karabük T Tipi Kapalı Cezaevine gönderilen tutuklu hamile Güzin Mızrak’tan (28) mektup var.

2014'ten beri şeker hastası olan ve hamile olduğunu tutuklandıktan iki hafta sonra hapiste öğrenen genç anne, arkadaşına yazdığı mektupta, cezaevi ortamında yaşadığı ilk annelik sevincini anlattı.

SIK SIK ACİLE KALDIRILIYOR

Hamilelik sürecinin sıkıntılarından dolayı sık sık acile kaldırılan ve eli kelepçeli biçimde Karabük Devlet Hastanesine kontrole götürülen Güzin Mızrak'ın arkadaşı, genç annenin hastaneye yatırılması gerektiğini söylüyor:

“Hamileliği çok zor geçiyor. Hiç yemek yiyemiyor. Hemen hemen her gün acile gidiyor. Hatta doktorlar yatırmak istemiş bayram arifesinde. Ama başında duracak bayan gardiyan olmadığı için yatıramamışlar”.

GARDİYAN VE HEMŞİRE EŞLİĞİNDE İLK TEST

Bir kadın için hayatının en önemli ve unutulmaz zaman dilimlerinden biri ilk hamiliği döneminde yaşadıkları. 15 Temmuz’dan sonra birçok kadın bu süreci cezaevinde yaşadı, yaşamaya da devam ediyor.

Güzin Mızrak mektubunda ilk hamilelik testini bu duygularla yazdı:

“Ayın 20’si pazartesi günü sana ilk mektubu gönderdiğim gün revire çıktım, hemşire test var, yapalım dedi. Bir heyecan ve stres kapladı. Gardiyan ve hemşire eşliğinde hayatımdaki ilk testi yapıyordum, düşün böyle bir ortamda…”

“Bu ara bulantı ve kusmalarım arttı. Yazımdan da belli zor yazıyorum, yattığım yerden” diyen Mızrak arkadaşından bebeğin hafta, hafta gelişimini anlatan hamilelikle ilgili kitaplar da istemiş.

EŞİ DE TUTUKLU

Bartın Üniversitesi Peyzaj ve Mimarlık Bölümünden 2014’te mezun olan Güzin Mızrak 16 Temmuz 2016'da evlendi. Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümünden mezun olan eşi Erdem Mızrak'la aynı gün tutuklandı.

13 ay tutuklu kaldıktan sonra bir yıl önce cezaevinden çıkan Erdem Mızrak (27) Hizmet Hareketi'ne yönelik soruşturmalar kapsamında eşiyle aynı gün tutuklanıp tekrar Balıkesir Bandırma Cezaevine gönderildi. Dosyası Yargıtay'da olan Erdem Mızrak’a 7 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Zonguldaklı üç kardeşli bir ailenin kızı olan Güzin Mızrak'ın ise henüz iddianamesi bile hazır değil.

Ceza İnfaz Kanununun 16/4 maddesine göre hamile kadınlar gözaltına alınamaz, tutuklanamaz. Cezaları da 6 ay sonrasına ertelenmesi gerekiyor.

Ama Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklanan kadınlara bu madde uygulanmıyor.
Güzin-Erdem Mızrak, 16 Temmuz 2016'da evlendi.


Koğuş arkadaşı bebekler

27 Haziran 2019 
 Türkiye cezaevlerinde tutuklu bulunan 0-6 yaş arası 864 bebek, küçücük yaşlarında koğuş arkadaşı oldular. Tıpkı Yağız, Yavuz ve Muaz gibi. 

Yağız (emzikli), Muaz (gözlüklü) ve Yavuz
 Resmi rakamlara göre cezaevindeki bebek sayısı Ekim 2018’te 743’tü. Aradan 8 ay geçti, bu sayı 864 olarak açıklandı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bilgi edinme yasası kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’e, anne ve babası tutuklandığı için cezaevine giren ve orada yaşamak zorunda kalan çocuk-bebek sayısını sordu.

24 Mayıs 2019’da yapılan açıklamaya göre cezaevlerinde 0-6 yaş arasında 864 bebek-çocuk bulunuyor. Türkiye genelinde 389 ceza infaz kurumu var. Bu demek oluyor ki, Türkiye’nin her yerindeki cezaevlerinde en az 3 çocuk ya da bebek anneleriyle birlikte hapis.

DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK GİDİP GELİYORLAR

Tıpkı 2 yaşındaki Yağız Sinan, abisi Yavuz Selim (3,5) ve 8 aylık Muaz bebek gibi. Abi-kardeş olan Yağız Sinan ve Yavuz Selim, Aralık 2018’de anneleri Derya Gül tutuklanınca cezaevine girdiler. Dönüşümlü olarak cezaevine gidip geliyorlar. Henüz sütten kesilmemişken, 60 günlükken hapse giren Muaz bebek de annesi Nurhan Erdal Bahadır ile birlikte Aralık 2018’den beri aynı cezaevinde.

Düşmeyi kalkmayı, emeklemeyi, yürümeyi, koşmayı, konuşmayı en çok da oynamayı cezaevinde öğrenen çocuklar, mecburen dört duvar arasında, küçücük metrekarelerde birbirleriyle vakit geçiriyorlar. Bazen hayallerini duvarlara çiziyor, bazen de annelerinin yaptığı oyuncaklarla yetiniyorlar. Plastik soda şişesinin içine doldurulan boncuklardan yapılmış çıngırakları, ipten topları, kurbağaları, tavşanları var.

KADER ORTAĞI MİNİKLER


Sabah 08.00’den akşam 20.00’e kadar açık olan, annelerinin kıyafetlerini astıkları ‘malta’da (avlu) gol atıyorlar birbirlerine. En çok da sessiz olmayı öğrendiler bu süreçte. Biri uyurken diğeri uyanmasın diye… Yağız Sinan, Yavuz Selim ve Muaz… Onlar 7 aydır koğuş arkadaşı, kader ortağı…