3 Nisan 2014 Perşembe

New age müziğinin ustası Yanni geliyor

3 Nisan 2014
Ne demişlerdi, ‘söz kalpten çıkarsa kalbe ulaşır’. Dilde söylenen, kalpte hissedilmeyen sözün tesiri de, etkisi de, ömrü de az oluyor. Müzikte de böyle… Yanni’nin bestelerini dinlerken hissettiğimiz gibi. Mart ayı başında new age müziğinin duayeni Kitaro’yu ağırlayan İstanbul bu kez, new age müziğinin sevilen isimlerinden Yunanlı sanatçı Yanni’yi konuk ediyor.

Türkiye’ye ikinci kez gelecek olan Yanni, Ülker Sports Arena’da 8 Mayıs’ta konser verecek. Sanatçının, 18 Eylül 2011’de Kuruçeşme’deki Sortie’de küçük ve elit bir gruba verdiği ilk konseri tartışmalara neden olmuş, hayranlarını üzmüştü. Sortie’deki konsere gidemeyen kimi hayranları, denize sıfır olan mekâna teknelerle yanaşıp geceye katılmıştı, kimi de mekânın yanındaki Kuruçeşme Parkı’ndan ona eşlik etmişti. Yanni, belki Türkiye’de konser alanlarını dolduramayacağını düşündü ya da iki ülke arasında ezelden beri bitmeyen siyasi tartışmaların sanatını etkileyip etkilemeyeceğine dair nabız yoklamak için böyle davrandı, bilemiyoruz ama geçen sene 25 Haziran 2013’te Parkorman’da konser vereceği açıklandı. Fakat bu konser de Mayıs 2013 sonunda patlayan Gezi Parkı olayları nedeniyle iptal edildi.

Geçen yıl Gezi Parkı olayları nedeniyle konseri iptal edilen Yunan piyanist ve besteci Yanni, 8 Mayıs’ta Ülker Sports Arena’da orkestrasıyla sahneye çıkacak.

Yanni, konser için İstanbul’a ikinci kez geliyor, büyük orkestralarla verdiği müziğini canlı dinlemek isteyenler de kendisini heyecanla bekliyor. Yunan piyanist ve besteci Yanni, tam adı Yiannis Hrysomallis ya da ünlü olduğu adıyla John Yanni Christopher, 14 Kasım 1954’te Yunanistan’ın Kalamata şehrinde dünyaya geldi. 1992’de “Dare to Dream” albümü ile Grammy ödülü kazanan sanatçı, 1993’te yaptığı “In My Time” albümü ile yine aynı ödülü aldı. Onu geniş kitlelere tanıtan ise 1993’te İngiliz Kraliyet Senfoni Orkestrası’yla Acropolis’te verdiği konserdi. Bir yıl sonra yayınladığı bu konserin video-klip albümü, “Yanni Live at the Acropolis” tüm zamanların en çok satan albümlerinden biri oldu. Bu konserin videoları YouTube’da hâlâ çok izlenenler arasında. Onun Yunanistan dışında Hindistan Taç Mahal’de, Çin Yasak Şehir’de ve İngiltere Royal Albert Hall’deki konserleri de çok konuşuldu.

Yanni bugüne kadar yaklaşık 30 ülkede, 3 milyondan fazla insana konser verdi, albümleri 20 milyonun üzerinde sattı. Özel bir müzik eğitimi almadığı halde senfoniler yazan Yanni, Amerika’daki Minnesota Üniversitesi’nde psikoloji dalında lisans eğitimi gördü, kendisi aynı zamanda ülkesinde yüzme şampiyonu. Konserlerinde sağlı sollu etrafında duran piyanosunu ve klavyesini çalarken yerinde duramayan Yanni’yi izlerken bestelerinin bir parçası olmanız neredeyse imkânsız.

Nostalgia, Nightingale, Rainmalker, Desire, annesi için bestelediği Felitsa, Love is All, End of August, One Man’s Dream, Santorini ve daha pek çok eseri çok seviliyor. Nostalgia’daki keman ve obua, Prelude’deki duduk ve keman soloları Yanni’nin orkestrasıyla kurduğu iletişimi oldukça güzel anlatıyor. Zaten orkestrası da Birleşmiş Milletler takımı gibi. Davulcusu Charlie Adams ABD’den, arp sanatçısı Victor Espinola Paraguay’dan, viyolonsel sanatçısı Alexander Zhiroff Rusya’dan, perküsyon Yoel Del Sol Küba’dan, klavyeler Ming Freeman Tayvan’dan… Yanni, Türkiye’ye de yine kalabalık bir orkestra ile gelecek. Umarız bu konseri de diğerleri gibi unutulmayan konserlerden biri olur. (www.yanni.com, www.yanniturkey.com)

HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ