4 Mayıs 2018 Cuma

Frankfurt Türk Tiyatro Festivali

4 Mayıs 2018
 Bu yıl beşincisi düzenlenen festivalde 10 gün boyunca 7 oyun izlenebilecek. Çoğunluğu Türkiye'den gelen yaklaşık 120 sanatçı, yazar ve yönetmen çeşitli etkinliklerle sanatseverlerle buluşacak.

Tiyatro Frankfurt’un ev sahipliğini yaptığı 5. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali, Frankfurt Başkonsolosluğu, Frankfurt Belediyesi ve Gross Gerau Kaymakamlığı himayesinde bugün başlıyor. Oyuncu, yönetmen ve yazar yaklaşık 120 kişilik profesyonel bir grup on gün boyunca Frankfurt’ta olacak. Festivalde Shirley, Hasta Etme Adamı, Sınır, İstiklal, Giydirici, Karmakarışık oyunları ile çocuk oyunu Müzikli Park sahnelenecek. Türk Tiyatrosu’nun ustalarından Ayla Algan, Haldun Dormen, Tamer Levent, Aliye Uzunatağan, Ayşenil Şamlıoğlu, Selçuk Yöntem, Ayça Varlıer, Sumru Yavrucuk, Süheyl ve Behzat Uygur’un da aralarında olduğu konuklar sohbetler, paneller, atölye çalışmaları ile sanatseverlerle bir araya gelecek. Erkan Avcı, Barış Falay, Fatih Koyunoğlu, Zafer Algöz, Emrah Elçiboğa oyunculuk, Tamer Levent yaratıcı drama, Nur Onur ise etkili iletişim ve beden dili atölye çalışmalarını gerçekleştirecek.

Yaşar Kurt, ilk oyunuyla tiyatro sahnesinde

Yaşar Kurt
Festivalde toplam 7 oyun sahnelenecek. Açılış bu akşam Frankfurt Gallus Tiyatrosu'nda Sumru Yavrucuk'un tek kişilik, ödüllü oyunu Shirley ile olacak. Oyunlardan önce her gün oyuncularla sohbetler, atölyeler var. Bu yıl farklı olarak Almanya'da kurulan iki Türk tiyatro grubu festivale katılıyor. Objektif Sahne Nürnberg Muzaffer İzgü'nün yazdığı Sınır ile Güneş Theatre Frankfurt ise prömiyerini festivalde yapacağı 'İstiklal-Beyoğlu'nda Bir Gece' adlı oyunla festivalde olacak.

Artık Frankfurt'a yerleşen rock müziğinin sevilen ismi Yaşar Kurt'un hem yazımına katkıda bulunduğu, müziklerini yaptığı ve rol aldığı İstiklal, İstiklal Caddesi'nde müzikholde çalışan bir müzisyenin 6 saat içinde yaşadıklarını anlatıyor. Müzik mafyasının peşinde koştuğu, hayatına dair önemli kararları almanın eşiğinde olan genç sanatçı, caddenin tarihi ve renkli dünyasında bir yolculuğa çıkıyor. İlk oyunculuk deneyimiyle sahneye çıkacak olan Kurt, oyunda şarkılarını da canlı söyleyecek. Başrolde Yaşar Kurt ile birlikte Tülay Yoncacı ve Cüneyt Sezer'in yer aldığı İstiklal'in dekor ve ışık tasaramını Devrim Arabaları filminin ödüllü sanat yönetmeni Veli Kahraman hazırlamış. Festivalde prömiyer yapacak diğer oyun ise Nurten İnan'ın festivale özel yazdığı çocuk oyunu Müzikli Park.

Karmakarışık
Festivalin onursal başkanlarından Haldun Dormen'in yönettiği Karmakarışık, Süheyl ve Behzat Uygur'un komedi oyunu Hasta Etme Adamı ve İstanbul Devlet Tiyatroları'nın bu yıl kapalı gişe oynayan yapımı Giydirici, festivalin merakla beklenen oyunları arasında. İkinci Dünya Savaşı'nda ölümüne tiyatro yapan bir grubu anlatan Giydirici'yi Hakan Çimenser yönetiyor. Celal Kadri Kınoğlu, Hülya Gülşen, Hakan Çimenser, Rüyam Perihan Dirin, Ebru Demirdöven, Aral Seskir, Osman Tunca Soysal, Sinan Cem Çabuk, Güneş Yakın, Cem Şahin, Suzan Sabancı ve Özgün Bayraktar rol alıyor. Oyunlar ve atölyelerle ile ilgili ayrıntılı bilgi: https://www.facebook.com/pg/tiyatrofrankfurt/photos/?tab=album&album_id=1803402306377139

Giydirici
'Oyunculara tv yıldızı muamelesi yapmayın'

Frankurt Belediyesi, Kamil Kellecioğlu'nun 15 yıl önce kurduğu Tiyatro Frankfurt'u ve dolayısıyla festivali ilk kez bu yıl destekleme kararı almış. Desteğin devam etmesi için festivalin tanıtıma çok önem veriliyor. Festival, Avrupalı Türklere ulaşma konusunda oldukça sıkıntı çekiyor. Sanatla ilişkisi 'popülerlik' düzeyinde olan izleyiciler oyunlara ancak televizyon dünyasından tanıdıkları varsa ilgi gösteriyorlar. Bu sadece Avrupalı Türklerin değil, bütün izleyicilerin başlıca sorunu. Fakat bu neden Avrupa'da daha belirgin

Festivalin onursal başkanlarından (Festivalin dört onursal başkanı var: Ayla Algan, Haldun Dormen, Tamer Levent ve Ayşenil Şamlıoğlu) Ayşenil Şamlıoğlu'nun Fransa'da yaşadığı olay durumu özetliyor. Hatırlanacağı üzere Şamlıoğlu'nun yönettiği Kozalar, prömiyerini 2016'da Fransa'nın Avignon şehrinde düzenlenen Avignon Festivali'nde yapmıştı. Türkiye'de oldukça ses getiren, sanat dergilerine kapak, bol bol röportajlara vesile olan bu gelişme festivalde de ilgiyle karşılanmış. Oyunun başrolünde tabi ki Demet Evgar, Binnur Kaya, Esra Dermancıoğlu var. Şamlıoğlu, "Avignon'un çevresinde çok fazla Türk yaşıyor. Ve o güne kadar hiç festivale gelmemişler. Oysa eski bir festival, uzun yıllardır düzenleniyor. (S.Ö: Bu yıl temmuzda 72. yapılacak) İlk defa Türk nüfusu bizim oyunu izlemeye geliyor ve böyle bir şey Camillion tarihinde ilk kez oluyor. Festivalin yöneticileri çok şaşırdılar, o kadar heyecanlandılar ki, 'bu sizin oyununuzla oldu' dediler. Ben tabi ki, 'onların hepsi Türkiye'de çok ünlü ve başarılı oyuncular. Bu yüzden geldiler' diyemedim. Ne yazık ki durum böyle."

Frankfurt Türk Tiyatro Festivali'ndeki atölyeleri ilgi gören oyuncu Emrah Elçiboğa da küçük bir hatırlatmada bulunuyor: "Yıllardır usta oyuncular buraya gelip gidiyor ama maalesef herkes onları televizyon ekranından tanıyor. Onların hepsi aslında tiyatrocu. Elinizin altına Google var. Lütfen festivale katılacak oyuncuların, yönetmenlerin kısa özgeçmişlerini okuyun. Geçmişte neler yapmışlar, kimlerle çalışmışlar? Onlara öyle bu bilgilerle de yaklaşın ve dizi haricinde hak ettikleri değeri verin. TV yıldızı muamelesi yapmayın. Mesela Ayşenil Şamlıoğlu geleneksel Türk tiyatrosu ile modern tiyatroyu harmanlayabilen bir yönetmen. Ülkemizde de kimse bunun üzerine kalem oynatmıyor."

Shirley