7 Temmuz 2019 Pazar

Giderken beni öptün mü anne?

7 Temmuz 2019
Bir yıldır annesinden ayrı kalan Betül Topçu (5), son görüş gününde annesinden ayrılmak istemeyince cezaevine girdi. Betül’ün annesine ilk sorusu “Giderken beni öptün mü anne? Beni neden terk ettin.” oldu.



15 Temmuz’dan sonra cezaevine giren ya da anne babasını evde beklemek zorunda kalan çocukların yaşadığı travmalar bu süreçte ebeveynlerin en zor imtihanlarından biri oldu.

Yaklaşık bir yıldır anne babasından ayrı kalan Betül Topçu, Nisan 2019’da annesinin açık görüşüne gitti. Fakat annesinden ayrılmak istemeyince mecburen Kars T Tipi Cezaevine girdi.

Sekiz ay sonra annesiyle ilk kez uyuyan Betül’ün “Anne bir sabah uyandığımda neden beni terk edip gittiniz? Giderken beni öptünüz mü?” sorusu her şeyin özeti.

“YANIMA DÖNMENİZİ İSTİYORUM”


Bir yurtta müdürlük yapan Ayşe Topçu (32) ve matematik öğretmeni eşi Ahmet Hamdi Topçu, Cemaat soruşturmaları kapsamında 27 Ağustos 2018’de Erzurum’daki evlerinde gözaltına alındı.

Bir hafta Kars’ta gözaltında kaldıktan sonra tutuklanan Ayşe Topçu, Kars T Tipi Cezaevine gönderildi. Ahmet Hamdi Topçu serbest bırakıldı. Evine, kızının yanına geri dönen baba ertesi gün tekrar tutuklanarak Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevine konuldu.

Betül babası Ahmet Hamdi Topçu ile.


Yedi sene önce evlenen Topçu çiftinin, 5 yaşındaki kızları Betül’e o günden beri anneannesi bakıyor. Betül, Ramazan ayı başlamadan bir hafta önce Nisan 2019’da annesinin açık görüşüne götürüldü.

Cezaevindeki anne babalar, kaldıkları yeri çocuklarına genelde ‘biz burada çalışıyoruz, işimiz bitince geri döneceğiz’ şeklinde açıklıyorlar. Betül de öyle biliyor.

Son görüşte “Ben artık sizin para kazanmanızı istemiyorum, bana bir şey almanızı istemiyorum, yanımda olmanı istiyorum” diye çok ağlayınca anneannesi Betül’ü cezaevine bırakmak zorunda kaldı.

45 GÜN DAYANABİLDİ

45 gün Kars T Tipi Cezaevinde kalan Betül’ün yaşadığı travma daha ilk gece ortaya çıktı. Sekiz ay sonra annesiyle uyuyan Betül, anneanne, dede ve dayısına söyleyemediği, aylardır içinde sakladığı o cümle, bütün Topçu ailesinin kederi oldu.

Koğuş ranzasından düştüğü için bir ay önce tekrar anneannesinin yanına geri dönen Betül, anne ve babasının yolunu gözlüyor. Ayşe-Ahmet Hamdi Topçu yarın (8 Temmuz 2019) saat 11.00’de Kars Adliye Sarayında 5. kez hakim karşısına çıkacak ve örgüt üyesi olmadıklarını, sadece öğretmenlik yaptıklarını anlatmaya çalışacaklar.