5 Ocak 2020 Pazar

5 Ocak 2020 
Bacağındaki tümörden dolayı daha önce ameliyat olan hasta tutuklu Seynur Özdemir, tekrar ameliyat için Ankara’ya sevk edildi. Özdemir’deki tümör gün geçtikçe büyüyor.

Sol bacağında tümör bulunan Seynur Özdemir (36), ameliyat için üç hafta önce Antalya L Tipi Cezaevinden Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevine sevk edildi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki doktorlar “Biz bu ameliyatı yapamayız. Bacağı kalçadan kesmek zorunda kalabiliriz” dediği için, Özdemir Hacettepe Üniversitesi Hastanesine gönderildi. Özdemir’in tahliye edilmesi için gerekli olan heyet raporu ise hala verilmedi.
2,5 LİTRE BÜYÜKLÜĞÜNDE
6 aydır tutuklu olan Seynur Özdemir, 2015 yılından bu yana yumuşak doku tümörü (gardner fibroma) hastası. Sol ayağının arka kısmında, kalçadan dize kadar olan bölümde 2,5 litre büyüklüğünde bir tümör var. Tümörün MR görüntülerindeki son boyutu 32 cm.

Seynur Özdemir ilk ameliyatını Ekim 2015’te Hacettepe Üniversite Hastanesinde oldu. O zaman yumurta kadar olan tümör, kas dokusuyla birlikte -tv kumandası büyüklüğünde bir yer- alındı. Fakat tümörün gittikçe büyüyen bir yapısı bulunuyor.
BİYOPSİ YAPILACAK
Eşi cezaevine girdikten sonra tümörün daha da büyüdüğünü belirten eşi Adem Özdemir, “6 aydır sıkıntı, stres, üzüntü yaşıyor. Hastalığının endişelerini taşıyor. Tutukluluk nedeniyle eşimin tedavisi akamete uğruyor. Ankara’da en son göründüğü doktor, tümörün büyüme katsayısının arttığını söyledi. Korkumuz odur ki, bacağının tamamen alınmak zorunda kalması.” dedi.

Eşinin şu anda hastaneye gidip geldiğini söyleyen Özdemir “MR görüntüsü aldılar. Önümüzdeki hafta içi biyopsi yapılacak. Radyoloji bölümü görecek ve ona göre tedavi belirlenecek. Kemoterapi mi yapılacak yoksa ameliyatla o bölge mi alınacak henüz bilmiyoruz.” ifadelerini kullandı.


O RAPORU ALAMIYORUZ
Seynur Özdemir’e, tahliye edilebilmesi için mahkemelerin istediği heyet raporu bugüne kadar verilmedi. Bir kere Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 kere de Kütahya 2. Ağır Ceza Mahkemesi raporu talep etmesine rağmen hasta tutuklu hala bekletiliyor.
Adem Özdemir, “Eşim tutuklandıktan sonra dosyası yaklaşık 5 ay Yetkili Mahkeme Tayini için Yargıtay’da idi. Bu süreçte Antalya Mahkemesi dosya ile ilgileniyordu. 1 defa Antalya mahkemesi heyete yolladı. Ekim sonu gibi Yargıtay, dosyaya Kütahya baksın dedi. Kütahya mahkemesi 2 defa ivedi olarak heyet raporu talep etti.” dedi.

İlk duruşması 13 Aralık 2019’da Kütahya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Seynur Özdemir’e mahkeme heyeti ‘tamam hastasın ama bize rapor lazım’ ifadelerini kullandı. “Ama o raporu da alamıyoruz.” diyen Adem Özdemir şöyle devam etti: “Doktorlar cezaevinde kalamaz demiyor ya da diyemiyor. Kalabilir de demiyorlar. Mahkemeler üç kere heyet raporuna gönderdi ama sonuç çıkmadı.”
APANDİS AMELİYATI DEĞİL Kİ!
Eşinin durumunu Adalet Bakanlığı, Aile Bakanlığına, Cezaevleri Genel Müdürlüğüne, bazı milletvekillerine, TBMM İnsan Hakları Komisyonuna ve mahkemelere defalarca kez dilekçe yazarak bildirdiğini belirten Adem Özdemir, “Bu bir apandis ameliyatı değil ki, hemen kalksın gitsin koğuşunda yatsın. İnsan evinde kaldıramıyor böyle ameliyatları, cezaevinde nasıl kaldırsın. Üstelik ameliyatla alınsa dahi tümörün yüzde 60-70 oranında tekrar ortaya çıkma durumu var. Hastalık sürekli devam ediyor. Tahliye taleplerimizi yenileyeceğiz. Bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” dedi.
ÇOCUKLARIYLA BERABER CEZAEVİNDE
Cemaat soruşturmaları kapsamında 19 Haziran 2019’da tutuklanan Seynur Özdemir, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu. Evli ve iki çocuk sahibi olan Özdemir’in 3 yaşında Bahar Nur ve 5 yaşında Salim adında iki çocuğu bulunuyor.

Bahar Nur annesiyle birlikte 5 ay Antalya Cezaevinde kaldı. Şu an iki çocuğu da yanında. Çocuklarını annelerine bırakmak zorunda kaldığını belirten Adem Özdemir, “Oğlum benimle dışarıda, kızım annesiyle içerideydi. Eşim Ankara’ya gönderilince kızımı da Ankara’daki akrabalarımıza bıraktık. Anneleri tedavi öncesi çocuklarıyla vakit geçirmek istedi. Oğlumu da alıp Antalya’dan Ankara’ya geldik. Ameliyat olursa ikisini de akrabalara bırakacağız. Çocuklar bir orada bir burada.” dedi.
 
Seynur Özdemir için 8 Ocak 2019’da ara karar değerlendirmesi yapılacak. 3 Şubat 2019’da ise ikinci mahkemesi görülecek.
GERGERLİOĞLU BİRÇOK KEZ GÜNDEME GETİRDİ
Cezaevindeki hak ihlallerini yakından takip eden ve her zaman gündeme getiren HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu Seynur Özdemir’in durumunu da defalarca kez gündeme getirdi.


Seynur-Adem Özdemir çiftinin, Bahar Nur (3) ve Salim (5) yaşındaki iki çocukları bulunuyor. Bahar 5 ay annesiyle birlikte Antalya L Tipi Cezaevinde kaldı. Şu anda iki çocuğu da yanında.


SEYNUR ÖZDEMİR’İN HASTANE RAPORU