10 Ekim 2018 Çarşamba

Yayıncılığın ve 'suç'un şehri: Frankfurt

10 Ekim 2018

100 ülkeden 7.309 yayıncının katıldığı Frankfurt Kitap Fuarı başladı. Pazar günü sona erecek fuar, Frankfurt'u dünyanın yayıncılık merkezi haline getirdi. Dünya kağıt borsasının kalbi burada atıyor. Peki Almanya'nın en tehlikeli ve suç oranın en yüksek şehrinin Frankfurt olduğunu biliyor muydunuz?

Şıkır şıkır kitaplar, tıngır mıngır bavullar hazırlandı. Bugün yayıncılar için büyük gün. Dünyanın en önemli yayıncılık fuarı, Frankfurt Kitap Fuarı (Frankfurt Buch Messe) başladı. Tüm katılımcılar dünden itibaren o meşhur Frankfurt Havaalanı'ndan şehre giriş yaptılar. 170 bin metrekarelik alanda 400 bin kitap türünün (haritalar, el yazmaları, sesli kitaplar, grafik, dijital medya) sergilendiği fuarda bilindiği üzere kitap satışı olmuyor; yayıncılar, ajanslar, çevirmenler, yazarlar, hatta film yapımcıları ve yayınevleri arasında anlaşmalar imzalanıyor. Teklifler değerlendiriliyor. Yayıncılık trendlerini takip etmek isteyenlerin her yıl uğradığı fuara Türkiye'den de pek çok yayıncı ve yazar geldi. 

Yaklaşık 300 bin ziyaretçi beklenen Frankfurt Kitap Fuarı'nın bu yılki konuk ülkesi Gürcistan. Gürcü 70 yazar fuarda olacak. Frankfurt'taki 16 müzede Gürcistan sanatı, sineması, mimarisi, müziği ve mutfağına dair etkinlikler düzenlenecek. Sanatsal bir görünüme sahip olan Gürcü alfabesi de fuarın odak noktalarından. 33 harften oluşan alfabe ile ilgili Almanlar oldukça yoğun bir program hazırlamışlar Fakat yine de fuar programında öne çıkan ana başlıklar insan hakları ve basın özgürlüğü. 

Fuarda geçen yıl gerçekleştirilen Dan Brown söyleşisi.
10 Aralık 1948'de kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin bu yıl 70. yıldönümü. Fuar komitesi, bu çerçevede hem Avrupa' hem de Türkiye'yi kapsayan birçok panel hazırlamış. O programlardan biri bugün gerçekleştirilecek. Yazar Aslı Erdoğan'ın da konuşmacı olarak yer alacağı oturumda, Avrupa'da basın özgürlüğü konuşulacak. Türkiye'de bir yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Deniz Yücel ise fuarda iki kez (12-13 Ekim) konuşmacı olarak bulunacak. Fuarda ayrıca Harry Potter kitabının yayınlaşının 20. yılına özel bir dizi etkinlik de gerçekleştirilecek. Son kitabın çizeri Iacopo Bruno da fuarın konukları arasında. (www.buchmesse.de)

Frankfurt sadece yayıncılığın ve dünya kağıt borsasının değil, Avrupa'da paranın da merkezi. Europa Zentral Bank bu şehirde bulunuyor. Her yıl binlerce genç, Frankfurt'a ekonomi okumaya geliyor ve EZB'ta çalışmanın hayalini kuruyor. Almanya'nın gökdelen yükselen tek şehri de Frankfurt. Ülkenin başka hiçbir yerinde bulutlara merdiven dayayan bir mimari göremezsiniz. Frankfurt'un bize göre en ilginç özelliği ise nüfusu. Yaklaşık 1 milyon insanın yaşadığı kentin yüzde 52'si yabancı. Yani Almanlar Frankfurt'ta azınlıkta kalıyor. Şehrin en kalabalık yerlerinde gezerken ya da metroda, trende seyahat ederken Alman'dan ziyade Suriye, Afganistan, Hindistan, Pakistan, Kore, Eritre, Etiyopya, Türkiye'den ve daha pek çok ülkeden mülteciye denk geliyorsunuz. 

Avrupa Merkez Bankası (EZB)
Bu kadar kozmopolit bir şehrin kriminal yapısı da elbette ona göre oluyor. Alman Federal Ceza Dairesi'nin (Bundeskriminalamt) nisan ayında açıkladığı 2017 istatistiklerine göre Frankfurt Almanya'nın en tehlikeli ve suç oranı en yüksek şehri. Onu Hannover ve Berlin takip ediyor. Bundeskriminalamt (BKA), bu araştırmayı her yıl yayınlıyor ve genelde Frankfurt ilk beşteki yerini koruyor. Mesela 2016'da 4. sıradaydı. Frankfurt polisinin verilerine göre 2017'de şehirde 109 bin 458 suç işlenmiş. Bunlar genellikle hırsızlık, dolandırıcılık, maddi hasar, saldırı, göçmenlik yasası ihlalleri, uyuşturucu suçları, cinayet, tecavüz, hakaret, yasadışı silah bulundurma, telif hakkı ihlali veya siber suçlar. Suçların içte birinden fazlası hırsızlık kapsamına giriyor. Bisiklet hırsızlığı para pul, araba, çanta hırsızlığından fazla.

Berlin'den sonra ise sıralama şöyle gidiyor: Dresden, Leipzig, Halle an der Saale, Köln, Hamburg, Freiburg ve Bremen. Almanya'nn en güvenli şehirleri ise sırasıyla München, Augsburg, Oberhausen, Bielefeld, Mönchengladbach, Wiesbaden, Nürnberg, Stuttgart, Mainz, Bochum. 

Almanya'nın en tehlikeli 10 şehri.

Almanya'nın en güvenilir 10 şehri.
Suç oranının yüksek olması Frankfurt'un kültür, sanat ve edebiyata katkılarını hafifletmiyor. Siyasiler fuara sahip çıkıyor. Fuarın açılışını geçen yıl Angela Merkel yaptı, bugün Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier yapacak. 286 bin 425 ziyaretçinin beklendiği, 7 bin 309 katılımcının hazır bulunduğu, 4 bin etkinliğin gerçekleştirileceği, dünyanın her yerinden 10 bin gazeteci ve blogger'ın izleyeceği fuar, Frankfurt'u 1949'da bu yana fikir dünyasının öncü yaptı. Şehirde suç oranın yüksek olması bu marka değerini hiç etkilemiyor.