26 Mart 2020 Perşembe

Eşim duruşmada bayıldı, savcı bile başında durdu, karardan vazgeçmediler

26 Mart 2020 
Tutuklu Yeliz Kurtok, ileri derecede boyun fıtığı ve kronik bronşit hastası. Birlikte kaldığı kızından ayrıldıktan sonra safra ve mide sorunları çıkan Kurtok'un kişisel ihtiyaçlarını koğuş arkadaşları gideriyor.



Koronavirüs nedeniyle hem hasta tutuklular hem de yakınları büyük bir endişe ve panik içinde.
10 Ekim 2019'dan bu yana İzmir Şakran Cezaevinde tutuklu bulunan Yeliz Kurtok, cezaevinde zor günler geçiriyor. İleri derecede boyun fıtığı olan, kronik bronşit hastası Kurtok'un eşi Nizamettin Kurtok, koronavirüsü sebebiyle zaten hasta olan eşinin daha da kötüleştiğini söyledi.
AMELİYATLIK DURUMDA
Nizamettin Kurtok, "Eşim ileri derece boyun fıtığı. Ameliyatlık derecede. Kişisel ihtiyaçlarını koğuş arkadaşlarının yardımıyla giderebiliyor. Doktor, ameliyat olman lazım dedi ama cezaevinde bu mümkün değil. Cezaevine girdikten sonra da safra ve mide rahatsızlığı başladı. Mahkemeler, kızının artık yanında kalamaması gibi sıkıntılardan bu rahatsızlığı oldu." dedi.

Tedaviler sonrası geç çocuk sahibi olan Yeliz Kurtok, 1 Ocak 2020'de 6. yaşını dolduran kızı Azra'dan ayrılmak zorunda kalınca hastalıkları arttı. Strese bağlı safra ve mide rahatsızlığı ortaya çıktı.

Eşinin cezaevi yemeklerini yiyemediğini belirten Nizamettin Kurtok, "Ketilda yaptıkları domates ve yoğurt çorbası ve bir de meyve ile idare ediyor. Aşırı kilo kaybetti bu süreçte." diye konuştu.

Yeliz Kurtok ve kızı Azra.
MAHKEMEDE BAYILDI
Mahkemeye getirme süreçlerinin eşini iyice yıprattığını belirten Kurtok şöyle devam etti:
"30 Ocak 2020'de görülen 4. mahkemede bayıldı. Açlık ve yorgunluktan. Sabah 7'de elleri kelepçeli ring arabaları ile 2 saat yol gidip gelme. Nezarette akşama kadar bekleme. O gün savcı bile yarım saat başında bekledi, ilgilendi ama karardan vazgeçmediler. Açlık stres iyice hastalığını ilerletti. Hatta ağrıları için 3 tane kortizon iğnesi vurdular. Mahkeme hastaneden rapor istedi. Sonraki karar mahkemesinde raporu sormadan ve beklemeden 7.5 yıl ceza verip tutukluluğa devam dediler."
YURTTA ÇALIŞTIĞI İÇİN
Özel bir yurtta memur olarak çalıştığı için Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklanan Yeliz Kurtok, İzmir 21. Ağır Ceza Mahkemesince 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar duruşması 28 Şubat 2020'de görüldü. Kurtok'un dosyası İstinaf Mahkemesinde bulunuyor.


Yeliz-Nizamettin ve Azra Kurtok, Şakran Cezaevinde bir görüş gününde.



Sincan'da korona semptomlu tutuklular hücreye atılıyor: Burada bağıra bağıra öleceksiniz!

26 Mart 2020 
Sincan Cezaevinde ateşi yükselen bir kadın tutuklu, 4 yaşındaki oğluyla birlikte hücreye atıldı. Durumu diğer tutuklular yakınlarıyla telefon görüşmesinde anlattılar.



Sincan Kadın Kapalı Cezaevi T tipi E2 koğuşunda tutuklu bulunan A. adlı kadın, 3-4 yaşlarındaki oğlu E. ile birlikte hücreye atıldı.
BENİ BIRAKIN!
BOLD Medya'ya ulaşan tutuklu yakını anne, "Durumları şu anda çok kötü. Kızımın koğuşunda bir kadın hasta olmuş. Adı A. Küçük çocuğu vardı. Çocukla birlikte kadını tek kişilik hücreye almışlar. O çocuk hücrede sabahtan akşama kadar beni bırakın diye bağırıyormuş. Annesi çocuğu herhangi bir yere gönderemiyormuş, görüş yasağı var. Kadın ateşlendiği için tecrite almışlar. İki gün önce olmuş bu olay. Kızım telefonda anlattı." dedi.
PSİKOLOJİK İŞKENCE
Aralık 2019'dan bu yana Sincan'da tutuklu olan kızının da çok kötü olduğunu, psikolojik baskı altında bulunduklarını ağlayarak söylediğini belirten anne, "Gardiyanlar önlem almıyorlarmış. Burada bağıra bağıra öleceksiniz. Hiçbir şekilde sağ çıkamayacaksınız demişler. Bunu yazın. Psikolojik işkence uyguluyorlar. Kızım da ağlaya ağlaya konuştu. Biz de artık dayanamıyoruz. Psikolojik baskı altındayız, dedi." ifadelerini kullandı.
Hücreye atılan A.'nın solunum sıkıntısı çektiği halde hastaneye sevk edilmediği belirtiliyor.