9 Kasım 2013 Cumartesi

Amatör tiyatrolar Elazığ’da yarıştı

9 Kasım 2013
Elazığ Müzik ve Sanat Derneği (EMSAD) tarafından tiyatro sanatçısı Nejat Uygur adına düzenlenen II. Elazığ Tiyatro ve Turizm Festivali, dün akşam Elazığ Devlet Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi. 1 Kasım'da başlayan festivale yedi bölgeden 12 amatör tiyatro grubu ve 200 oyuncu katıldı.


Elazığ Müzik ve Sanat Derneği (EMSAD) tarafından tiyatro sanatçısı Nejat Uygur adına düzenlenen II. Elazığ Tiyatro ve Turizm Festivali, dün akşam Elazığ Devlet Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen ödül töreni ile sona erdi. 1 Kasım'da başlayan festivale yedi bölgeden 12 amatör tiyatro grubu ve 200 oyuncu katıldı, 15'ten fazla etkinlik gerçekleştirildi.
    Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Harput Hünkar Konağı ve Galaksi Tatil Köyü'nün katkılarıyla düzenlenen festivalde yarışmacılara “Nejat Uygur Sanat Ödülü”nü sanatçının büyük oğlu Ahmet Uygur verdi. Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçıları Pervin Ünalp, Özgür Yüksel ve Alper Tazebaş'ın değerlendirmesi sonucunda belirlenen ödüller bölgeler arasında paylaştırıldı. Denizli Belediyesi Genç Denizli Tiyatro Kulübü'nün oyunu "Savaş" adlı oyunu ‘en iyi oyun' seçilirken yönetmenine de ‘en iyi yönetmen' ödülü kazandırdı.
   
Festival kapsamında tiyatro oyunlarının yanı sıra gerçekleştirilen atölye çalışmaları, panel, toplantı ve konferanslarda sanatsal akımlar, sanat üreticilerinin sorunları, tiyatroların sanatsal üretim tarzları konuşuldu. EMSAD Başkanı Savaş Bal (yanda), festivalin iki işlevi gerçekleştirdiğini söyledi. İlki, 5 bin 350 kişiyi tiyatro ile tanıştırması, ikincisi amatör oyuncuları profesyonelliğe hazırlaması.
    Sıcağı Sıcağına, Kurtlar Vadisi gibi dizilerde rol alan Özgür Yüksel, “Her şehrin kendi tiyatrosu olması lazım. Bu festivaller amatör tiyatrolar ve oyuncular için çok önemli. Belediyeler ya da şehrin yöneticileri davet ettikleri ünlü bir sanatçıya bir gecede milyonlarca para ödüyor. Aynı para sanata ve tiyatroya harcanmalı. Bakın o zaman buralarda tiyatro nasıl kemikleşiyor.” dedi. Amatör tiyatroculara en güzel tavsiye ise Pervin Ünalp'tan geldi: “Tiyatronun ilk 30 yılı çok zordur. Bu meslekte otuz yıl demlenmek gerekir. Sanatın egoyu besleyen bir tarafı olduğu muhakkak. Alkışı egonuzu kabartmak için değil, törpülemek için kullanın."

Festivalin ödülleri, her bölgeyi memnun etti

En iyi oyun: Savaş (Denizli Belediyesi Genç Denizli Tiyatro Kulübü)
En iyi yönetmen: Hakan Kurt (Savaş)
En iyi senaryo:
M. Gökhan Bulut (Neye Niyet Neye Kısmet-İstanbul Sarıyer Belediye Tiyatrosu)
En iyi kostüm: Yedi Kocalı Hürmüz, Elazığ EMSAD Tiyatro Kulübü
Drama dalında en iyi erkek oyuncu: İsmet Araç (Savaş)
Drama dalında en iyi kadın oyuncu: Büşra Terzi (Savaş)
Drama dalında en iyi yardımcı erkek oyuncu: 
Fatih Kaya (Mahmud ile Yezida, Gaziantep Bir Başka Tiyatro)
Drama dalında en iyi yardımcı kadın oyuncu: 
Nazlı Üstüntaş (Ölümü Yaşamak, Harput-Der Çirai Osmanlı Tiyatro Atölyesi)
Komedi dalında en iyi erkek oyuncu:
Ahmet Çağrı Unan (Neye Niyet Neye Kısmet)
Komedi dalında en iyi kadın oyuncu:
Pınar Boyar (Mutfak Cadıları, Antalya Kırmızı Kalem Tiyatro)
Komedi dalında en iyi yardımcı erkek oyuncu: 
Kerem Urhan ve Çağatay Çağımnı (9 Canlı, Sinop Hayaller Tiyatrosu)
Komedi dalında en iyi yardımcı kadın oyuncu: 
Kardelen Yılmaz (İstanbul Efendisi, Ankara Çağdaş Sanat Merkezi
Nejat Uygur Özel Ödülü: 
 Yedi Koca Hürmüz (Samet Daş, Elazığ EMSAD Tiyatro Kulübü).

HABERİN SAYFAMIZDAKİ GÖRÜNÜMÜ