31 Ekim 2019 Perşembe

Futbol sahasından cezaevine: Engelli tutuklu Sebahattin Akbaş’ın öyküsü

31 Ekim 2019 
Doğuştan yüzde 45 yürüme engelli Sebahattin Akbaş: “Tutuksuz yargılamak varken hapiste yargılayarak beni cezalandırmak istiyorlar. Bu dünyada da mahşer gününde de hakkımı arayacağım.”

Cezaevindeki hastaların ve engellilerin tahliye edilmesine dair 5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanununda madde olmasına rağmen hala bu kanun uygulanmıyor.

Altı ay önce tutuklanan ve yarın hakim karşısına çıkacak olan yüzde 45 yürüme engelli Sebahattin Akbaş, “8 kişilik koğuşta 26 kişi kalıyoruz. Tuvalet, banyo ihtiyaçlarımızı karşılamak ayrı bir eziyet. Ayaklarımdaki protezden dolayı zaman zaman oluşan yaraları tedavi etmek ayrı bir meşakkat. Tutuksuz yargılamak varken benim gibi birini hapiste yargılayarak cezalandırmak istiyorlar.” dedi.

EZİYET ÇEKMEME SEBEP OLANLARDAN…

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na mektup yazan Akbaş, “Ben 1993 Şanlıurfa doğumluyum. Şu anda Şanlıurfa 2 Nolu T2 Tipi C3 koğuşunda kalıyorum. 6 aydır tutuklu yargılanıyorum. Ayaklarımdan yüzde 45 engelliyim. Koğuşta koltuk değneğiyle yaşamıma devam ediyorum. Benim gibi ayaklarından yüzde 45 engelli birine haksızlık yaparak, hapse atarak, ruhen ve bedenen eziyet çekmeme sebep olanlardan elbette mahşer gününde hakkımı alacağımı biliyorum. Bu dünyada da hakkımı hukuk içerisinde arayacağımı da bilmenizi isterim. Bir memlekette kurtlar ve çakalları tok geziyorsa olan zavallı kuzulara oluyor demektir” ifadelerini kullandı.

Sebahattin Akbaş, bu karesini 17 Aralık 2018’de sosyal medyada şu notla paylaşmıştı: “Sopayla kilime vuranın gayesi kilimi dövmek değil, kilimin tozunu almaktır. Allah sana sıkıntı vermekle tozunu kirini alır. Niye kederlenirsin? Taş taşlıktan geçmedikçe parmaklara yüzük olamaz. Yüzük olmayı dileyen taş ezilmeyi ve yontulmayı göze almalıdır.” Fotoğraf: İbrahim Şahin.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi olan Akbaş, Şanlıurfa’nın Aşağı Demircik Köyünden 6 çocuklu bir ailenin oğlu. Babası çiftçi, annesi ev hanımı. 6 kardeşin ikincisi. Beş kardeşiyle birlikte okuduklarını belirten Akbaş, “Mezuniyetime bir ay kala tutuklandım. Zaten kıt kanaat imkanlarla okuyordum, tutuklanmasaydım şimdiye mezun olmuştum.” dedi.

BEN TERÖRİST DEĞİLİM

Dört yıldır Trabzon’da yaşayan Akbaş, örgüt üyesi olduğu iddiasıyla 2 Mayıs 2019’da Trabzon’da gözaltına alındı. 6 Mayıs 2019’da Şanlıurfa’da tutuklandı. “İnandığım tüm mukaddesler üzerine yemin ederim ki ben terörist değilim” diyen Akbaş, kimsenin kendisini yakalamadığını, ayaklarıyla ifade vermeye gittiğini belirtip “Hatta iki kez gittim, hakkında işlem yapmaya gerek yok dediler. Benim kendimden endişem olsa gidip teslim olmazdım” diye yazdı.

SENİ TOPAL HALİNLE Mİ İÇERİ ALMAYACAKLAR!

Mektubunda iç konuşmalarına yer veren, görüş günlerinde anne babasıyla yaşadıklarını da anlatan Sebahattin Akbaş:

“Bu süreçte öyle şeylere şahit oldum ki, bazen kendi kendime ‘Yahu Sebahattin adamlar emziren kadınları bebekleriyle beraber içeri alıyorlar. Seni topal halinle mi içeri almayacaklar’ diyorum. Ama durum böyle olmamalıydı. Bazen çığlık atıp gök kubbeyi yırtıp Allah’a sesimi duyurmak istiyorum. Bağırmaya gerek yok ki Sebo diyorum. Allah sesini duyuyor ve ne durumda olduğunu biliyorum diyorum. Lakin yaşadığım acılardan dolayı gözyaşlarıma engel olamıyorum. Bazı geceler yüzümü gözyaşlarıyla yıkıyorum. Ruhumun temizlendiğini hissediyorum ağlarken. Her açık görüşte gariban anam babam ile gözyaşlarına boğuluyoruz.”


EN ÇOK TOP OYNAMAYI ÖZLEDİM

İki yıldır Trabzon Ortahisar Belediyesi Ampute Futbol Takımında oynayan Akbaş, hem bir Karadeniz tutkunu, hem de futbol aşığı. 63 nolu formaya ile sahaya çıkan Akbaş, Trabzonspor ile yaptıkları maçı sosyal medya hesabından böyle yayınlamıştı.

ANNEM BABAM PERİŞAN

Abisinin tahliye edilmesini istediklerini belirten kız kardeşi Kader Akbaş şöyle devam etti: “Abimin sağ bacağı sol bacağında 14 santim kısa. Sol ayağında da dezenformasyon var, yani parmakları yok. Çocukluğundan beri geçirdiği ameliyatlar sayesinde şu an yürüyebiliyor. Her şeye rağmen futbol oynuyordu. Cezaevinde en çok top oynamayı özlediğini söylüyor. Annem babam perişan. Yarın mahkemesi var. Tahliye edilmesini istiyoruz. Onun durumundaki biri cezaevinde kalmamalı.”

SEBAHATTİN AKBAŞ’IN MEKTUBU






Hamile kadına kelepçeli hastane eziyeti

31 Ekim 2019 
Bir hamile kadın daha tutuklandı. Gaziantep’te yaşayan 6 aylık Kimya Bozkurt’un on gün önce tutuklandığı yeni ortaya çıktı. 


19 Ekim 2019’da kayınvalidesinin evinin önünde arabaya binerken gözaltına alınan Kimya Bozkurt (29), 21 Ekim 2019’da SEGBİS ile savcılık sorgusu yapıldıktan sonra Ardahan Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

Tutuklandıktan iki gün sonra Gaziantep L Tipi Cezaevi yönetimi tarafından rutin işlemler için Ersin Arslan Devlet Hastanesi Mücahitler Ek Binasına kelepçeli götürülen ve koridorlarda oradan oraya dolaştırılan Kimya Bozkurt, yaşadığı travmayı hala atlatabilmiş değil.

HALA KENDİNE GELEMEDİ

Dört yıllık evli olan Kimya Bozkurt’un eşi Cebrail Bozkurt, “Hastaneye kelepçeli götürülmüş. O şekilde hastane koridorlarında gezdirmişler. Doktor ilgilenmemiş ve kötü davranmış. Bir gün boyunca kendisine gelemedi. Kaçma şüphesi yok, jandarmanın kelepçeli götürmesi doğru değil. Bir insan, hamile bir kadın neden bu şekilde rencide ediliyor.” dedi.

Sorgu sırasında eşinin hamile olduğununa inanmadıklarını da söyleyen Cebrail Bozkurt, “Savcı sağa dön sola dön diyerek hamile mi değil mi anlamaya çalıştı. Hakim polislere şifahen rapor almalarını söylüyor. Karara da ‘gebe olduğunu kendi beyan etmiştir, tarafımıza ulaşan herhangi bir belge yoktur’ diye yazdılar. Sorumluluğu üzerlerine almamak için. Gebelik raporu daha sonra bu dosyaya eklendi. Ama yine de bir sonuç olmadı.” ifadelerini kullandı.

‘GELİNLİĞİNİ ALDIN MI?’ SORUSU DELİLSAYILDI

Ardahan’da üniversite okurken KHK ile kapatılan bir derneğe üye olmak ve Bylock kullandığı iddiasıyla tutuklanan Bozkurt, “Gelinliğini aldın mı?” sorusundan başka içerik bulunmayan konuşmadan dolayı örgüt üyesi olmakla itham ediliyor.


TUTUKLAMA KARARI

HAMİLELİK RAPORU



Hakim inanmamıştı, tutuklu Kimya Bozkurt’un 6 aylık hamileliği belgelendi